Färnebofjärdens Nationalpark.

strömstare
© Photo Roger Vikstrom

Nedre Dalälven Färnebofjärdens Nationalpark.

Vill man komma bort från storstadens brus eller buller, så kan jag rekommendera en tur norröver till en bruksort som heter Gysinge. Vid Färnebofjärdens Nationalpark ligger Gysinge ca 12 mil från Stockholm med bil tar det ca 1 timme och 40 minuter. Bruket ligger längs med Dalälvens forsar. Vattnet virvlar kring de vita byggnaderna sommar som vinter. Isen klarar aldrig av att helt tämja den livliga strömmen. Strömstaren hoppar utan tvekan i det kalla vattnet för att leta föda. Har man tur kan man även se havsörnen uppe på himlavalvet.

Färnebofjärdens naturreservat. Havsörn
Havsörn © Photo Roger Vikstrom

Mink och utter.

Mink i © Foto: Roger Vikström

Invasiva främmande arter som minken är ett av de största hoten mot artrikedomen i naturen. En art beskrivs som ”främmande” i områden där den finns för att människan – avsiktligt eller oavsiktligt – infört den utanför dess naturliga utbredningsområde. Den brukar kallas ”invasiv” om den har en god förmåga att etablera och sprida sig, och dessutom har en negativ påverkan på de arter som förekommer naturligt i området där den införts. Minken är trots detta rolig att fotografera.

Gysinge bäst på vintern

Vintertid så ökar chanserna att komma nära uttern. När stora delar av isen ligger frusen, minskar vattenytorna där uttern kan simma. På så vis är det mycket lättare att fotografera den då den kommer upp på isen. De senaste åren har istäcket varit tunt, för milda vintrar, då är det svårt att komma åt den skickliga simmaren. Man ser den ofta i det forsande vattnet men det är svårt att få till bra bilder.

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.