Strix Nebulosa

Lappuggla

Lappuggla.

Strix Nebulosa. Plötsligt sitter den bara där. Solen är på väg ner och lappugglan har startat sin jakt på föda. Tålmodigt sitter han/hon och spanar på stolpen, huvudet vrids åt olika håll när han/hon lyssnar efter bytesdjur i det toviga gräset. Den har oerhört bra syn och hörsel, och jagar huvudsakligen smådjur som lämlar, sorkar och möss. Har man tur så kan du se lappuggla / Strix Nebulosa i gryning eller skymning sittandes i kanten av av en åker.

Lappugglan dyker ner från sin utsiktsplats ner i gräset. Den har hört eller sett ett byte kanske en vattensork. Lappugglan sitter stilla en stund och sen flyger den upp på en ny utsiktsplats, den missade sitt byte.

Än en gång dyker den efter ett byte, men även denna gång misslyckas han/hon och flyger vidare på sin jakt efter föda.

Strix Nebulosa. Lappugla
Lappuggla © Photo Roger Vikstrom

Strix nebulosa/lappuggla

VISSTE DU ATT

När lappugglan blir skrämd drar den ihop sig och ser ut som en smal gren

Latinskt namn:
Strix nebulosa lapponica – vilket betyder, dimmigt färgad uggla från lappland.Storlek 60-70 cm
Vingspann: 130-160 cm
Föda: smådjur som lämlar, sorkar och möss

Kännetecken och utbredning

Strix nebulsosa. Lappugglan är en av de största ugglorna i Sverige. Storleken är till viss del en synvilla och beror på den yviga fjäderdräkten som är anpassad till ett arktiskt klimat och skyddar mycket bra mot kyla. Även benen och fötterna är fjärderbeklädda ända ut på tårna.

Last Updated on 2021-10-08 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, jag bryr mig om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.