Ormar i sverige

Vipera berus berus

Vipera berus berus/Huggorm.

Vipera berus berus/Huggorm
Vipera berus berus/Huggorm © Photo Roger Vikstrom

Huggorm

Sol, värme och en skyddad plats i det höga gräset är bra förutsättningar att stöta på en vipera berus berus vilket är det latinska namnet för huggorm. Den är inte lätt att se då den är väl kamoflerad och överraskar sitt byte genom att ligga och lurpassa gräset. Både huggorm och snokar är fridlysta i Sverige. Om du finner en orm vid sommarstugan eller annan olämplig plats, slå inte ihjäl ormen, flytta den i stället till en annan plats. Transportera bort huggormen minst en kilometer. Kan du inte själv hantera ormen be någon med stor vana att hjälpa till.

Huggorms Fakta.

Merparten huggormarna är runt 60 cm långa. Huggorms-hanen blir oftast inte längre än 65 cm lång och honan är ca 10 cm längre. Enstaka exemplar kan bli cirka 1meter långa. Huggormens pupill varierar från rödfärgad till bärnstensliknande och är vertikal, likt kattens, till skillnad från snokens runda pupill. Detta är ett bra sätt att skilja arterna åt, om man kan komma åt att se ögonen. Håll ett säkert avstånd.

När det gäller färgvariationer har huggormen vanligtvis en relativt ljus grundfärg. Den kan vara i nyanser av ljusbrunt, vilket ofta ger den en förmåga att smälta in i sin omgivning. Ett karakteristiskt mörkt sicksack-band slingrar sig längs ryggen på de flesta huggormar. Detta band är en tydlig identifierande markering och kan variera i intensitet och mönster.

Huggormar med en annorlunda färgmönstring som melanistiska individer de är helt svarta.

Vad är melanism

Melanism är en biologisk term som används för att beskriva en genetiskt bestämd mörkfärgning av hud, fjädrar eller päls hos djur. Det är det motsatta fenomenet till albinism, där djuret saknar pigment och har en ljus färg.

Vid melanism produceras en större mängd av pigmentet melanin, som ger färg åt huden, fjädrarna eller pälsen hos djur. Detta leder till att djuret blir mörkare än sina icke-melanistiska motsvarigheter. Eftersom melanism är ett resultat av genetiska variationer, kan den förekomma inom en och samma art och kan ge upphov till individer med olika grad av mörkfärgning.

Melanism kan vara fördelaktigt i vissa miljöer, särskilt om det ger djuret bättre kamouflage eller andra fördelar när det gäller att överleva och undvika rovdjur. Ett välkänt exempel på melanism är den “svarta pantern”, som egentligen är en leopard eller jaguar med en mörkare variant av pälsfärgen på grund av melanism.

Det är viktigt att notera att melanism inte är samma sak som en helt svart färg, utan det kan också inkludera andra mörka nyanser och mönster beroende på arten och den genetiska variationen som är involverad.

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.


Kommentarer

Ett svar till ”Vipera berus berus”

  1. Oj.. Var hittade du alla ormarna ;-))
    Snygga bilder som alltid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.