Ormar i sverige

Vipera berus berus

Vipera berus berus/Huggorm.

Vipera berus berus/Huggorm
Vipera berus berus/Huggorm © Photo Roger Vikstrom

Huggorm

Sol värme och en skyddad plats i det höga gräset är bra förutsättningar att stöta på en vipera berus berus  som är det latinska namnet för huggorm. Den är inte lätt att se då den är väl kamoflerad och överaskar sitt byte genom att ligga och lurpassa gräset. Både huggorm och snok är fridlysta i Sverige. Hittar du en orm vid sommarstugan eller annan olämplig plats så slå inte ihjäl ormen,  flytta den till en annan plats minst en kilometer. Kan du inte själv hantera ormen be någon med vana hjälpa till.

Huggorms Fakta.

Merparten huggormarna är runt 60 cm långa. Huggorms-hanen blir oftast inte längre än 65 cm lång och honan ca 10 cm längre. Enstaka exemplar om cirka 100 centimeter är kända. Huggormens pupill varierar från rödfärgad till bärnstensliknande och är vertikal, likt kattens, till skillnad från snokens runda.

Huggormen har oftast relativt ljus grundfärg, ofta ljusbrun, med ett mörkt sicksack-band längs ryggen. Det finns också helsvarta, melanistiska individer. Ärftligheten är inte helt klarlagd, men fler hanar än honor är helsvarta eller har andra färgvarianter som ljusare grundfärg eller silvergrå till ljust gråblå. Det finns även normalfärgade former som saknar sicksackbandet. Nästan alla huggormar föds ”normalfärgade”, men en del blir mörkare med åren. Källa Wikipedia


Publicerat

i

,

av

Kommentarer

Ett svar till ”Vipera berus berus”

  1. Profilbild för Tommy P

    Oj.. Var hittade du alla ormarna ;-))
    Snygga bilder som alltid!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

error: Content is protected !!
%d bloggare gillar detta: