Att överleva dagen

Sothöna kyckling
Sothöna kyckling © Photo Roger Vikstrom

De flesta kycklingar överlever inte.

Det är många faror som lurar i vassen för sothönan och inte bara ovan vattnet. Gäddor, större måsar, rovfåglar och sist men inte minst människan. Sothönan har fullt upp med att mata sina ungar. Denna sothönan hade bara två kycklingar kvar, kullar upp mot en sex till tio ungar är inte ovanligt.

Sothönan med kyckling
Sothöna med kyckling © Photo Roger Vikstrom

Den svenska populationen har idag uppskattats till 20.000 – 30.000 par. Sothönan är den allmännaste och och den mest lättobserverade av våra sumphöns. Populationen växlar starkt, inte minst beroende på hur hård vintern har varit. De fåglar som är först på plats, bygger inne i mer sluten vegetation, medan senare anlända fåglar med lägre status tvingas bygga längre ut mot öppet vatten, där hotet från äggplundrare är större.Källa: Fågeln.se

Sothöna
Sothöna kycklingar © Photo Roger Vikstrom

Många bon plundras av kråkor och andra äggtjuvar varför omläggning mycket ofta förekommer. Äggen kläcks efter 21 – 24 dagar och ungarna lämnar boet ganska snart och vårdas av båda föräldrarna. Efter åtta veckor klarar sig ungarna själva.

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark. Mångårig erfarenhet med rötterna i sport och bildjournalistik. Värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.