Att fotografera fåglar 3

Ung drillsnäppa
20150713 Sunne Foto: ROGER VIKSTRÖM

Fota Fåglar

Bli en bättre fågelfotograf.

Att fotografera vadare eller sjöfågel görs bäst genom att komma ner i nivå med fåglarna. Det är inte alltid så bekvämt men det får man tåla om man ska få till en bra bild. Ner i skiten, stenarna eller vattnet, man blir blöt och smutsig men det är det väl värt när man sen ser bilderna. Se till att ha gott om tid, tålamod är en bra egenskap för att fota fåglar.

Foto fåglar. Tommy Pedersen

Drillsnäppa

Namnet användes första gången 1834. ”Drill-” kommer av artens karaktäristiska flyktläte. Arten har även kallats för snäppa, strandvipa, beckasin och strandsittare.
Drillsnäppan tillhör den stora grupp av arter som först beskrevs från Sverige av Olof Rudbeck på hans lappländska resasommaren 1695. Med all sannolikhet har drillsnäppan en betydligt längre historia än så. Förmodligen tillhör den den grupp av arter som invandrade allra först efter att inlandsisen släppt sitt grepp.

Fota Fåglar. Drillsnäppa
Drillsnäppa © Photo: Roger Vikstrom

Drillsnäppan är en av de allra mest spridda fågelarterna i Sverige med häckningar från södra Skåne upp till Trerikröset i norr. Den till hör de vanligaste vadararterna i Sverige och det uppskattade antalet par är mellan 75.000 till 150.000. Drillsnäppan häckar allmänt längs steniga och grusiga stränder, gärna med ett visst sandinslag, längs rinnande vatten och vid näringsfattiga sjöar. Under senare tid har drillsnäppan på många håll i Norrlands inland funnit sig väl tillrättam vid större diken längs de otaliga skogsbilvägar som genomkorsar landskapet.

Fota Fåglar
Drillsnäppa © Photo: Roger Vikstrom

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark. Mångårig erfarenhet med rötterna i sport och bildjournalistik. Värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.