Skip to content
Kattuggla

Kattuggla

Ugglor

Strix aluco – vilket betyder, uggla, uggla.

Ugglor har alltid ansetts vara dystra och olycksaliga fåglar som bådar olycka och död. Hennes gälla ”klävitt” översattes direkt till ”kläd vitt” dvs. ta fram svepning för en död. Hördes ropet framme vid huset trodde man att någon snart skulle dö. Satte sig ugglan på något högt föremål på gården fanns det stor risk för eldsvåda. För att skydda djuren mot åska och eldsvådor spikade man upp en död uggla ovanför ladugårdsdörren under 1500-talet. Någon annan praktiskt ”användning” har man inte haft av henne, sades det då.

Kattuggla
Kattuggla © Photo: ROGER VIKSTRÖM

Kattuggla är en äkta nattuggla med tio gånger bättre hörsel än människan. Den extremt bra hörseln delar den med många andra ugglor. Den beror på att öronen sitter asymetriskt, på olika höjd, vilket gör att den kan bestämma mycket exakt varifrån ljuden kommer. Det svaga prasslandet av en mus bland torra löv räcker. I sällsynta fall ses kattugglan på dagtid, då ofta sovande på en trädgren.

Se fler bilder

Leave a reply

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.