Knuthöjdsmossen smålommarnas paradis.

Smålommens paradis
Knuthöjdsmossen Smålom © photo: Roger Vikstrom

Knuthöjdsmossen Smålommarnas paradis

Knuthöjdsmossen är en populär häckningsplats för smålom eftersom den gärna bygger sina bon vid stranden av små tjärnar eller gölar. De små vatten som den häckar vid är ofta fattiga på fisk. Fåglarna måste därför hämta föda åt sig själva och sina ungar från större sjöar, ibland flera mil från häckningsplatsen. Att gå utanför spången är inte tillåtet under 1 april – 15 juli! Att beträda mossen utanför spången är som att gå på en blöt svamp ”gungfly”.

Gungfly är en matta av levande och döda växter, torv, drivved m.m. som flyter på vattnet. Gungfly uppstår ofta som en blandning av vattenväxter och vitmossa, och allt eftersom det blir fastare kommer även landväxer att börja växa där. I de flesta fall växer gungfly utåt från stranden men kan sedan lossna och bli flytande fritt i sjön. Gungfly är farligt att gå på eftersom man inte vet var det bär.

Knuthöjdsmossen Smålom
Smålom © Photo: ROGER VIKSTRÖM

Lom är ett gammalt namn som ursprungligen användes för både storlom och smålom. Ordet lom kommer från isländska ”lómr”, som betyder skrik. Arten har även kallats havslom.

med naturen i fokus, smålog
Smålom ©Foto: Roger Vikström

En gammal sägen berättar: När vår Herre skapade djuren kom den onde och tittade på. Han bad om att få hjälpa till och skapa. Han fick göra en fågel, och när den var klar sa han: ”Ge dig iväg nu!” Fågeln flaxade sorgset åstad för den onde hade glömt att ge den fötter. Han insåg dock sitt misstag och slängde fötterna efter fågeln, så att de fastnade längst bak i stjärten. Därför har lommen fortfarande stora problem när den ska gå på land.

Fler Inlägg:

Last Updated on 2021-09-15 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, jag bryr mig om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.