Tornfalk.
Enligt litteratur från 1800-talet var tornfalken en vanlig rovfågel i hela landet, troligen den vanligaste. Under senare hälften av 1800-talet skedde en långsam, successiv minskning som varat in under hela 1900-talet. Läget för tornfalken verkar just nu dock vara mer stabilt. I södra delarna av landet verkar antalet till och med att öka, tack vare flera holk uppsättningar. Idag beräknas beståndet till ca. 3.000 par, varav 2.400 par i Norrland.
Under senare delen av maj läggs de 2-7 äggen, med två dagars mellanrum. De har en grundfärg som är vit, men är nästan helt täckta av bruna prickar. I norra Sverige kan det dröja till början på juni innan äggen lägga. Honan ruvar i 27 till 31 dagar och efter ytterligare 30 dagar är ungarna flygfärdiga. Sedan ungarna blivit flygga håller familjen ihop ytterligare ett tag.
Öppna landskap.
Tornfalken trivs bäst i öppna och varierade jordbrukslandskap. Hemområdet uppgår till någon kvadratkilometer eller mer, beroende på tillgången på föda. Falken ses ofta ryttlande, ett jaktsätt som passar bra i öppna landskap. Jaktmarkerna är oftast vallar, trädor, betesmarker och andra gräsbärande marker.
Se fler bilder på Tornfalk
Show replies
Join the discussion
One comment on “Tornfalk”
En fantastisk fågel ur en ovanlig vinkel..
Snyggt fångat!