Tornfalken är livskraftig

Häckande tornfalkar. tornfalk med sork

Det latinska namnet Falco tinnunculus.

Enligt litteratur från 1800-talet var tornfalken en vanlig rovfågel i hela landet, troligen den vanligaste. Under senare hälften av 1800-talet skedde en långsam, successiv minskning som varat in under hela 1900-talet. Läget för tornfalken verkar just nu dock vara mer stabilt. I södra delarna av landet verkar antalet till och med att öka, tack vare flera holk uppsättningar. Idag beräknas beståndet till ca. 3.000 par, varav 2.400 par i Norrland.

Tornfalks hona

Under senare delen av maj läggs de 2-7 äggen, med två dagars mellanrum. De har en grundfärg som är vit, men är nästan helt täckta av bruna prickar. I norra Sverige kan det dröja till början på juni innan äggen lägga. Honan ruvar i 27 till 31 dagar och efter ytterligare 30 dagar är ungarna flygfärdiga. Sedan ungarna blivit flygga håller familjen ihop ytterligare ett tag.

Tornfalk
Tornfalk ©Photo: ROGER VIKSTRÖM

Öppna landskap.

Tornfalken trivs bäst i öppna och varierade jordbrukslandskap. Hemområdet uppgår till någon kvadratkilometer eller mer, beroende på tillgången på föda. Falken ses ofta ryttlande, ett jaktsätt som passar bra i öppna landskap. Jaktmarkerna är oftast vallar, trädor, betesmarker och andra gräsbärande marker.

Fler inlägg :

Vill du veta mer om tornfalk här

Last Updated on 2021-09-15 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

1 kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.