Att vistas i naturen, Dovhjort

Att vistas i naturen är fantastisk

Att vistas i naturen är fantastisk, men ta den inte för given. Att kunna gå ut genom dörren och inom ett kort avstånd kunna hitta en park, skogsdunge eller en stor skog. Och att vi i skogen kan vistas fritt, plocka svamp, blåbär eller vara en del i naturen är en rättighet vi har. Men vi har också en skyldighet.

Att vistas i naturen är fantastiskt.Dovhjort i naturen
Dovhjort (Dama dama) © Foto: Roger Vikström/ Rvbild

Naturen är storartad att vistas i.

Vi har en skyldighet att lämna skogen i det skick som innan vi  var där, eller bättre.

Det finns människor som inte respekterar vår fina natur utan kastar allsköns skräp där, allt från plastpåsar ölburkar snusdosor eller stora soppåsar. Även företag dumpar sopor för att slippa betala här. Vi tar allt som oftast naturen för given.

Kan vi inte respekterar det lilla hur ska vi då kunna respektera det stora. Vi kan därför inte såga av den gren vi sitter på utan vi måste lära oss att ta ansvar för vår fina storartade natur. Om inte vi gör det vem ska då göra det? Det finns ingen plan eller planet B.

Att vistas i naturen är fantastisk

Dovhjort i naturen
Dovhjort (Dama dama) © Foto: Roger Vikström/ Rvbild

Naturreservatet Gripsholms hjorthage

Dovhjort i Brunst
Dovhjort brunst © Foto: Roger Vikström/ Rvbild

Området, ingår i Gripsholms slottsområde och disponeras av kungen. Det ligger strax bredvid gripsholms slott . Storleken på området är ca 50ha och är öppet för alla att besöka. Det är en plats för alla även för de allra minsta. Att ta med barnen med lite varm choklad en vacker höstdag kan jag verkligen rekommendera då det är lättillgängligt med fin grusad parkväg genom området med stor chans att få se Dovhjort.

För fotografer

Som fotograf har du möjlighet att fotografera Dovhjortarna på nära håll. Om du är försiktig, sitter still i någon fin glänta och har tålamod att låta dovhjortarna komma till dig och inte tvärtom.

Att hitta dit.

Gripsholms hjorthage ligger cirka 1 km sydväst om Mariefreds tätort. På norra sidan av Marielundsfjärden, cirka 400 meter väster om Gripsholms slott. Parkering kan ske vid Gripsholms slott. Härifrån tar du dig till fots till reservatet.

Läs om allemansrätten här

Kommentarer

3 svar till ”Att vistas i naturen är fantastisk”

  1. Profilbild för Tommy Pedersen

    Snygga bilder igen..

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

error: Content is protected !!
%d bloggare gillar detta: