Sopor tar inte semester

Sopor längs gamla Södertäljevägen

En resa utefter gamla Södertäljevägen i riktning mot Södertälje avslöjas inte bara en väg genom tiden. utan också en tidsenlig men beklaglig syn, sopor som kastats längs vägkanten. Ett fotografi vittnar om ett sjukt beteende hos oss människor. 

Forntid och nutid

Att färdas längs gamla Södertäljevägen är som att resa genom tiden och landskapet. Varje sten, varje kurva och varje byggnad bär på minnen och berättelser om de som har gått samma väg före oss. Det är en påminnelse om historiens värde och en möjlighet att uppleva det förflutna.

I skuggan av sopor längs Gamla Södertäljevägen
Sopor Photo: Roger Vikström / Rvbild

Högar av sopor

Strax innan Bergaholm, mitt i det vackra landskapet, tornar en hög av avfall upp sig. Högen av sopor tyder på okunskap, samt att människor bara tänker på ekonomisk vinning. Det verkar som om en icke-seriös företagare, efter att ha genomfört renoveringar eller inredningsbyten i en restaurang, valt att dumpa byggavfallet utefter vägen.

Den ekonomiska faktorn, där företagare ofta står inför höga kostnader för att transportera avfall till avfallsstationer, kan vara en av anledningarna till detta oansvariga beteende. Ibland väljer människor, oavsett kostnaden, att dumpa bråten längs vägrenen i stället för att återvinna dem.

Det är häpnadsväckande, trots närheten till återvinningsstationen så fortsätter människor att strunta i det, de väljer att förstöra i vår natur.Utefter gamla Södertäljevägen är det uppenbart det ligger sopor näst intill överallt.

Denna underlåtenhet att agera ansvarsfullt blir ännu mer frustrerande då det en kilometer längre bort finns nästa hög med sopor. 

Skårbydammen en återskapad våtmark

Parkeringen vid Skårbydammen är ett populärt ställe där man dumpar allsköns sopor, allt från bilar, däck till och med en julgran med förpackningsnätet kvar. Detta är verkligen en påminnelse om hur vi människor förvandlar naturen till en plats man inte vill vistas på.

De som sköter om gator och parker i Botkyrka och Salem dras ständigt med byggavfall, däck, vitvaror och annat skräp som dumpas i naturen. Varje vecka tvingas de städa och plocka upp efter andra. Platser som Bornsjöområdet och kyrkogårdsparkeringen vid Salem har blivit platser där sopor dumpas, vilket har uppmärksammats av lokala medier bland annat Mitt I

I en undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB) framkommer det att Botkyrka sticker ut när det gäller nedskräpning. Invånarna i Botkyrka upplever i högre utsträckning än i andra områden att nedskräpning är ett problem de anser att kommunen är mer nedskräpad än andra. 

Soporna längs gamla Södertäljevägen

Det är svårt att förstå resonemanget, att medvetet kasta avfall i naturen i stället för att sortera och hantera det rätt. Att fylla en bil med sopor och sedan dumpa det naturen är ett ovärdigt och tanklöst beteende. Varför är det så svårt att sortera soporna och lämna dem på återvinningscentraler där de hör hemma?

Naturen är vacker.

Naturen som omger oss är en källa till skönhet och inspiration. Om vi bara stannar upp och tar oss tid att betrakta vårt omgivande landskap, upplever vi naturens storslagenhet.

Rådjurskid
Rådjurskid © Foto: Roger Vikström/ Rvbild

I gryning och skymning betar rådjur på de vidsträckta fälten, och detta skådespel påminner oss om naturens mångfald och förunderlighet.

Ormvråk ©Foto: Roger Vikström / Rvbild

Blicken mot skyn belönar oss med fåglarna. Havsörnarna, med sitt mäktiga vingspann, ses sväva högt på himlavalvet. Ormvråken, en mer alldaglig syn talar också om för oss att vår natur verkligen är storslagen.


Kommentarer

2 svar till ”Sopor längs gamla Södertäljevägen”

  1. Blir så besviken och arg på människorna som beter sig på detta vis! Tyvärr verkar det bli allt vanligare … suck.
    Underbara bilder på kidet och ormvråken!

    1. Ja visst är det tragiskt, tyvärr verkar det bli allt vanligare. Människan är av naturen väldigt lat. Tur att det fortfarande finns vackra saker att se på

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.