Vilda djur hör hemma i det vilda.

Gorilla
Gorilla ©Photo: Roger Vikstrom

Vilda djur

Vill du se vilda djur , så beundra dem i deras naturliga miljöer. Undvik djurparker om dem inte har ett program för att sätta ut vilda djur i naturen. Vem vill egentligen se hur djuren far illa?

Djur i bur
© Photo: Roger Vikstrom

Idag finns det många eko-turism företag som specialiserar sig på att besöka djur i sitt rätta element, det finns i Sverige och på många platser runtom i världen. Man kan åka på safari i Afrika för att se vilda elefanter och andra intressanta djur. I Sverige finns också många vilda djur om man vill vara på hemmaplan. För vem vill egentligen se en tiger som vankar av och an i en inhägnad eller kanske en schimpans som apatiskt håller om sig själv i fångenskap.

OBS. Alla bilder tagna på djur i fångenskap på Loro Park Teneriffa.

Wild animals belong in the wild.
© Photo Roger Vikstrom

I vissa djurparker kan man se fantastiska shower med delfiner eller späckhuggare. Dessa shower är ofta fullsatta med en publik som jublar, applåderar över alla konster som djuren tränats till. Men vad vi inte ser är vad som händer bakom kulisserna!
När jag var på Loro Park Teneriffa så hindrade personalen mig att fotografera späckhuggarna med tanke vad som framkommit så är jag inte förvånad.

Späckhuggare i fångenskap
Späckhuggare, Loro Park Photo:Roger Vikstrom

Det finns två dokumentärer som jag kan rekommendera

The Cove är en dokumentärfilm från 2009 som handlar om delfinslakt. Regissör är Louie Psihoyos från National Geographic

Blackfish är en amerikansk dokumentärfilm från 2013, i regi av Gabriela Cowperthwaite. Filmen handlar om späckhuggaren Tilikum och konsekvenserna av att hålla dessa djur i fångenskap

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.