Havsörnen Bosse med frugan.

Havsörn
Havsörn ©Photo: Roger Vikström
Havsörnen
Havsörnen Bosse med frugan © Photo: Roger Vikstrom

Havsörnsparet.

Det börjar med att dem sitter stilla i en grantopp någonstans i Sörmland. Plötsligt så skriker dom och jag ser i ögonvrån hur dom parar sig. Om lyckan står dom bi så lägger Bosses fru ägg i sitt rede.

Fortplantning

I februari till april lägger honan oftast två stycken, ibland ett eller tre, smutsvita ägg. De läggs med några dagars mellanrum och ruvas, mestadels av honan, från det att första ägget är lagt.

Kläckningen av äggen påbörjas efter cirka 38 dygn och sker med några dagars mellanrum. Detta innebär att den ungen som kläcks först har ett litet försprång i utvecklingen. Vid brist på föda medför detta att åtminstone en unge ur kullen kan klara sig.

Ungarna kan oftast lämna boet när de är cirka 11 veckor. Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Havsörnsparet Bosse med fru © Photo: Roger Vikstrom
Havsörnsparet Bosse med fru © Photo: Roger Vikstrom

Bosse är ringmärkt men det är inte Bosses fru. Ringen börjar med BO därav namnet Bosse. Han är född i trakten för ca 6 år sedan. Jag har fått det berättat för mig av fotograf kollegan Jan Ring som följt havsörnsparet under en längre tid. Var Bosse med fru häckar är det ingen som vet, inte ens Naturhistoriska riksmuseet.

havsörn och rådjur
Havsörn jagas bort av rådjur © Photo: Roger Vikstrom

Havsörnen är vår största rovfågel, med en vingbredd upp mot 2,5 meter, och ingår i familjen Buteanidae, hökartade rovfåglar.

Ovan kan man verkligen se hur stor havsörnen är.

 

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark. Mångårig erfarenhet med rötterna i sport och bildjournalistik. Värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.