Gobha dhubh nan allt

STRÖMSTARE
Strömstare Nyfors Strömstare © photo: Roger Vikström

Strömstare.

Strömstare eller Gobha dhubh nan allt. Tiden går snabbt, när man vistas i naturen. Därför är det en fröjd för ögat, att se strömstaren vid det strömmande vattnet. Kraften i det dånande vattnet är respektingivande, ändå sitter Strömstaren vid vattenbrynet helt oberörd.

Utan förvarning försvinner strömstaren ner i det iskalla vattnet, lika plötsligt som den försvann sitter den där igen. Till sist, det enda som skvallrar om att strömstaren varit i det kalla vattnet är ett par vattendroppar i fjäderdräkten.

Medans många flygande fåglar har luftrör inuti skelettet för att bli så lätta som möjligt så har strömstaren kompakta, lite tyngre ben så att den kan springa på botten och leta efter olika trollsländelarver och annat som den äter.

Gobha dhubh nan allt. Strömstare
20160312 Strömstare Nyfors Strömstare © photo: Roger Vikström

Gobha dhubh nan allt eller strömstare

På Irland kallar man strömstaren för: gobha dhubh nan allt, vilket betyder strömsmed. 

Strömstaren har fått många namn, men annars tycks den ha glömts bort i den svenska folktron. Några namn är: vattenstare, strömkarl, forskarl, strömkalle (Västmanland), ågubbe, strömjanne, strömpräst, strömsparv, forssparr, vattensvala, göddfröken, romorre, (Hälsingland), forsspink (Värmland), forskung (Bohuslän) och strömskate (Närke).

Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebeck

Gobha dhubh nan allt., eller Strömstare
20160312 Strömstare Nyfors Strömstare © photo: Roger Vikström

Strömstaren stannar i landet året om, men i okt.-nov. flyttar den till södra Sverige och återkommer till de övriga delarna i mars-april. Det svenska beståndet är svårbedömd beroende på att fjällregionens data om arten saknas, men en uppskattning skulle vara att det finns mellan 5.000-50.000 par.

Andra inlägg:

Last Updated on 2021-07-27 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.