Skip to content
Strandskata

Strandskata

En strandskata är en trogen fågel

En strandskata är oftast en trogen fågel. Strandskator återkommer till samma plats och med samma partner upp till 20 år. Ungarna är så kallade borymmare och inom ett par dygn så lämnar dom boet. Men till skillnad från andra bo rymmande ungar så får dom all föda av föräldrarna tills de kan flyga.

Strandskata
Strandskator vid Mariebergsviken © photo: Roger Vikstrom

Under hela häckningstiden uppför stranskatorna ett slags spel. En strandskata inleder, stelnar till, böjer huvudet framåt – nedåt, reser hjässfjädrarna och utstöter långa serier av ”kubik” –lätet i allt snabbare takt. Det blir en ström av högljudda toner, men då och då saktar rytmen av och lätena kommer i stackato, som om spelverkat hakade upp sig. Medan konserten pågår för fullt börjar någon av fåglarna springa fram och tillbaka. Andra exemplar ansluter sig, och med underliga nickande huvudrörelser löper snart flera fåglar efter varandra. Ibland tar hela sällskapet till vingarna och fortsätter förföljelseceremonin i luften. Ibland stannar fåglarna i ring i löjligt kutryggig attityd och drillar med näbben mot marken. Från denna ring kan två stycken avlägsna sig och para sig. Det är en intressant ceremoni att följa.

De tre äggen är gulbruna med mörka fläckar och snirklar. De ruvas av båda könen i 27 dagar. Båda föräldrarna vårdar också ungarna.

Strandskator kan bli väldigt gamla. Ända upp till mellan 27 – 30 år. I Sverige uppskattas beståndet av strandskator till ca. 15.000 par.Dessa strandskator hittade jag vid Mariebergsviken, Karlstad.

strandskata
Strandskator vid Mariebergsviken © photo: Roger Vikstrom

Under vinterhalvåret flyttar majoriteten av av de svenska strandskatorna mot sydväst till Nordsjöländerna, Brittiska öarna och Frankrikes atlantkust. 

Fakta: Latinskt namn:
Haematopus ostralegus – vilket betyder, blodfotad ostronplockare.

Typiska kännetecken:
44 cm. Svart- vit dräkt, lång röd näbb, rödaktiga ben och röda ögon. Kan knappast förväxlas med någon annan fågel.

Standskata
Strandskata vid Mariebergsviken © photo: Roger Vikstrom

Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebeck  länk

Fler bilder på fåglar

Leave a reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.