Skip to content
Strömstare

Strömsmed

Strömstare

Strömstare i vattnet
Strömstarar vid Forsnäsbruk © photo: Roger Vikstrom

Strömstarar vistas ständigt vid vatten, företrädesvis strömmande vattendrag. Den simmar och dyker mycket skickligt. I vattendraget kan strömstaren springa på bottnen i jakt på nattslände larver och andra småkryp. Boet byggs vid vatten i stenklyftor, under broar och liknande. Boet är runt och har en liten öppning. Den lägger 4–6 rent vita ägg och ungarna tas om hand av båda föräldrarna.
Strömstaren stannar i landet året om, men i okt.-nov. flyttar den till södra Sverige och återkommer till de övriga delarna i mars-april. Det svenska beståndet är svårbedömd beroende på att fjällregionens data om arten saknas, men en uppskattning skulle vara att det finns mellan 5.000-50.000 par.

Strömstare i vattnet
Strömstare vid Forsnäsbruk © photo: Roger Vikstrom

Sågen vid Forsnäs är den byggnad som ännu finns bevarad. Den uppfördes år 1818 och var i bruk fram till år 1931. Till sågen, som är en sticksåg, kom bönderna i norra delen av Alsters socken för att såga sitt timmer.
Sågen som drevs av mjölnaren var mest i gång under vårar och höstar då vattennivån var hög. Den lades ner år 1931 i och med att den sista mjölnaren avled. Sågen förvaltas idag av Alsters Hembygdsförening. Den fungerar fortfarande och en dag i juni månad varje år firas ”Sågens dag”. Då kör man igång sågen och visar hur arbetet förr bedrevs.

Leave a reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.