Skip to content
Makaonfjäril

Antalet Makaonfjärilar minskar

Makaonfjärilar

Fjärilen är en art av dagfjärilar och är i familjen riddarfjärilar. Fjärilen är tydligt tecknad i gult och svart. Den gula färgen kan variera från nästan vit till nästan orange, på olika individer, Fjärilen är en skicklig flygare och finna i stora delar av landet.

Makaonfjäril
Makaonfjäril © photo: Roger Vikstrom

Makaonfjäril minskar i antal


Fjärilen minskar i antal i hela Nordvästeuropa i takt med att de stora fuktiga ängarna och mossarna utdikas eller växer igen
I Danmark är Makaonfjäril försvunnen sedan slutet av 1970-talet eftersom de viktigaste kvarvarande livsmiljöerna var för små och för få.
Makaonfjärilen är iögonfallande även för fåglar och trollsländor som försöker fånga och äta den. Ibland ses makaonfjärilar med stora hack i vingarna efter fågelattacker. Bakvingarna har svanslika utskott, som liknar antenner, och falska röda ögon. De lurar fåglar att hugga där istället för på kroppen. Fjärilarna kan flyga även med ganska stora hack i vingarna.

Leave a reply

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.