Skip to content
Jagande fiskgjuse

Räddad fiskgjuse

Fiskgjuse

Tänk vad en fiskelina och en metkrok kan göra skada!

För ungefär en vecka sedan så fick Strömsholms Djursjukhus in en fiskgjuse, inlämnad av polisen i Västmanland för avlivning. Den hade en metkrok i ena benet och var intrasslad i en fiskelina, den var i dåligt skick och undernärd.

Metkrok
Metkrok med lina © SVR
Fiskgjuse, klor, ringmärkning
Fiskgjuse på rehabilitering © photo: Roger Vikstrom. I den högra tarsen satt kroken ”se vänster i bild man kan se en röd liten prick”

Som tur var fanns det en vaken djurvårdare på Strömsholms djursjukhus , hen ringer till Stockholms Vildfågel Rehab som genast ordnar transport till SVR. Victor som driver SVR ideellt tar genast hand om fiskgjusen undersöker den och tar bort metkrok och linan som den var intrasslad i.
Efter en vecka med vila och mat är den tillräckligt stark för att släppas ut i en stor voljär där den kommer att få flygträna innan den släpps ut i det fria i slutet av veckan.

20160904 STOCKHOLM Stockholms Vildfågel Rehab Fiskgjuse på rehabilitering © photo: Roger Vikstrom
Fiskgjuse på rehabilitering © photo: Roger Vikstrom

I början av rehabiliteringen så fick Victor tvångsmata fiskgjusen då den vägrade att äta. Men nu äter den glupskt själv.

Fiskgjuse
Fiskgjuse på rehabilitering © photo: Roger Vikstrom

Fiskgjuse Fakta:

Endast örnarna har större vingspann än fiskgjusen, och den har ungefär lika stor vingbredd som rödglada. Vingarna är långa och smala. Översidan är enfärgat mörkbrun och merparten av undersidan är ljus. Huvudet är ljust med en bred och mörk ögonstrimma. Den spanar ryttlande, på 20-30 meters höjd ovan vatten efter fisk som är dess huvudsakliga föda. Sverige har en stor del av den europeiska populationen av fiskgjuse, och uppskattningsvis finns det 4 100 par i landet.

Fiskgjusen flyttar långt, ända ner till Senegal och Nigeria i Västafrika, och det gör de under augusti-september. Ungfåglarna stannar kvar i Afrika andra sommaren, eller så flyttar de en liten bit till Medelhavsområdet. De som flyttar hem återkommer till Sverige i slutet av mars och under april.

Högsta kända ålder är 26 år och 1 månad.

Se fler bilder på fiskgjuse här

Fiskgjuse är landskapsdjur och landskapsfågel för Södermanland. Källa NRM

Leave a reply

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.