Den vita älgen är inte albino

SKOGENS FYRBENTA DJUR. vit älg
Vit älg
Den vita älgen är inte albino
Vit Älg ”Sprit Moose” © Photo: Roger Vikstrom

Skogens vite konung.

Kärt barn har många namn, Ferdinand, Den vite, Spirit moose, Spökälg…. det finns säkert många andra namn på denna populära i vita älg i västra värmland.men en sak är säker. Den vita älgen är inte albino.

Om man har man turen att stöta på denna ståtliga individ i de värmländska skogarna så glömmer men det aldrig. Trots sin storlek och den vita färgen på älgen,  så är den faktiskt ganska svår att upptäcka den då den betar i skogen.
Årets horn är täckt med basthud som den inom ca en månad kommer att feja bort först då kan man med säkerhet hur många taggar den kommer att ha.

Vit älg med stor krona med basthud
Vit Älg ”Spirit Moose” © Photo: Roger Vikstrom

Spirit Moose.

Vita älgar är ett så gott som obefintligt fenomen på de flesta platserna i Sverige men i västra Värmland finns det några få.Trots att de vita älgarna är en ovanlig syn så är de inte fridlysta.
De olika älgskötsområdena bestämmer själva om jakt på vit älg och även om de är fredade på många områden finns det inget generellt förbud mot att skjuta vita älgar. Vi får hoppas att Den vite även klarar årets älg jakt.

Källa: https://birdlife.se White moose
20151203 Vit älgtjur med ett horn Foto: Roger Vikström

Den vita älgen är inte albino, utan har bruna ögon och producerar normalt pigment.Däremot har de, enligt vad vetenskapen tror, en defekt i den genetiska koden som gör att pälsen inte lagrar pigmentet. Fenomenet kallas leucism.

Spirit moose Vit Älg
Vit Älg ”Spirit Moose” © Photo: Roger Vikstrom
Fakta.

Älgtjuren fäller hornen i midvintertid varje år och redan efter någon månad börjar nya horn växa ut. Hornen växer från den så kallade rosenstocken. Det är ett benutskott som sitter mellan ögat och örat på älgtjurar. Under utväxten skyddas hornen av ett hudlager som kallas basthud. Under basthuden har hornen nerver och blodförsörjning. Så länge ”basten” finns kvar har tjuren lite känsel i hornen.

När så hornen har växt klart dras blodtillförseln in, vilket leder till att basthuden torkar och lossnar. Det brukar ske i slutet av sommaren. Tjuren fejar bort den torkade basten genom att gnugga hornen mot träd och buskar. Hornen är färdigvuxna och färdigfejade lagom till parningen på hösten och när den är över börjar en zon i hornets bas alldeles ovanför rosenstocken att luckras upp. I den zonen lossnar hornet så småningom och faller av. Normalt fälls de i januari-februari..

Brunst

Brunsten äger rum under i slutet av september till en bit in i oktober. Den börjar tidigare i söder än i norr. Tjurarnas brunstbeteende inleds med fejningen av deras horn. Se fler bilder här

Källa Svenska Jägareförbundet

Last Updated on 2021-10-28 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, jag bryr mig om miljö och naturvård.

2 kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.