S

Storlom

Storlom. Har man en gång hört Storlommens ödsligt klagande läte en mörk sensommarnatt så glömmer man det inte. Ljudet är verkligen magiskt. När det är vindstilla kan lätet höras på upp till 11 km avstånd. 

Dessa mästarfiskare och mytologiska fåglar, vars förfäder utgående fossilfynd fanns till redan för 40 miljoner år sedan

Storlommen.

Lom är ett gammalt fornnordiskt namn som betyder skrik och som förr i tiden användes för både storlom och smålom. Dessa mytologiska fåglar, vars förfäder utgående fossilfynd fanns till redan för 40 miljoner år sedan. Storlommen är en långsmal fågel med korta ben långt bak, väl anpassad för simning. Halsen och huvudet har en obemärkt övergång och slutar vid en dolkformad näbb. Från huvudet och ner efter nacken är de askgrå och strupen är svart.
Simmande Storlom

Storlom © Photo: Roger Vikstrom

Vad som helst av blod på händer
lommens skri
och kniv mot öppet öga,
vad som helst blott inte samma
ensamhet på nytt

av Poeten Karl Vennberg

Storlommen

bygger sitt bo nära stranden i steniga näringsfattiga skogssjöar och uppdämda älvar. De är mycket känsliga för förändringar i vattenståndet. Storlommen är beroende av att boet ligger nära stranden då de rör sig dåligt på land på grund av att benen sitter så långt bak på kroppen. Enligt gammal sägen så skapades den vackra storlommen av Djävulen som dock glömde att ge den fötter. Han insåg sitt misstag och kastade fötterna efter den bortflygande fågeln och de fastnade längst bak i stjärten… Lommens skinn är segt och har nyttjats till både mössor och jaktväskor. Vintrarna tillbringar lommen på sydligare breddgrader vid Kaspiska havet och Svarta havet, dit dom flyttar i slutet av augusti.
Källa: Arvidsjaurs Natur & Kultur Guide
Simmande Storlom

Storlom © Photo: Roger Vikstrom

Fler bilder här

 

There are 2 comments


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.