Fjällräven en hotad art.

Fjällräv i vinterpäls
Fjällräv Dovre fjäll Foto: ROGER VIKSTROM

Fjällräven

Fjällräven är en hotad art, den  är rödlistad i Sverige och klassad som akut hotad vilket innebär att fjällräven som art löper en extremt stor risk att dö ut i vilt tillstånd inom en mycket nära framtid. 

Hotad art. Fjällräv
Fjällräv Dovre fjäll © Foto: Roger Vikstrom

Fjällrävar finns i två olika färgvarianter, vit och blå. Den vita fjällräven är helt vit vintertid men på sommaren får den en brun färg, med gula partier på undersidan av kroppen. Den blå fjällräven är helt brun på sommaren och får en stålblå färg under vintern.

Hotad art. Fjällräv
Fjällräv på Dovrefjäll ©Foto: Roger Vikstrom

Hotad art.

I Skandinavien hittar vi den hotade fjällräven på högfjället, ovanför trädgränsen, men här finns endast ett fåtal kvar. Sverige och Norge har en gemensam fjällrävstam som finns glest utspridd från tundran i norr längs den skandinaviska fjällkedjan söderut. I söder begränsas fjällräven av konkurrens från den större rödräven. Rödräven klarar inte av det arktiska klimatet lika bra som fjällräven, som dominerar där klimatet är hårt och kargt. Tidigare fanns fjällräven även i Finland men där räknas arten nu som utdöd. 

Projekt Felles Fjellrev II avslutades 2019.

Men – Miljødirektoratet i Norge och länsstyrelserna i Jämtlands och Västerbottens län fortsätter arbetet för att rädda fjällräven.
Projekt Felles Fjellrev Nord, i norra delarna av våra norsk-svenska fjällområden, löper vidare till och med september 2022. Källa: fellesfjellrev.se

Det allt varmare klimatet.

Stöd fjällräven mer info finns på WWF

Last Updated on 2021-09-05 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.