Skip to content
Hornuggla

Att fotografera fåglar 7

Hornuggla.

Sovande hornuggla
Hornuggla ©Foto: Roger Vikstrom

Hornugglan är aktiv i gryning och skymning. Då  kan man få se den jaga över öppna odlingslandskap där det finns närliggande skogsdungar och myrmarker. När den jagar flyger den bara någon meter över marken och knäpper med näbben, för att skrämma upp bytet som den lokaliserar med hörseln. Dagtid sitter hornugglan ofta gömd på en gren i skogen, där den kan göra sig smal och svår att upptäcka om den oroas.

Hur hittar man fåglar som man vill fotografera?

Ett alternativ är Artportalen .
Bilden på Hornugglan hittade jag via den sidan.
Fåglar flyger så det finns ingen garanti att den är kvar när man kommer fram, det gäller att ha tålamod. Misslyckas man första gången så får man inte misströsta utan försöka igen en annan dag.

Visa hänsyn.

När man lyckas att lokalisera en fågel som man vill fotografera, tänk då på att det är vilda djur det handlar om och att man närmar sig med försiktighet. Visa hänsyn inte bara mot fågeln utan även mot naturen.

Hur gör jag för att få till en bra bild.

Lär känna din utrustning, skippa program automatiken, själv så föredrar jag att ställa in bländare och tid manuellt. För den mer avancerade fotografen kan jag rekomendera att fotografera i raw. I många kameror så är färgrymden inställt på srgb se till att ändra det till Adobe 1998 som är en större färgrymd. Läs på om djuret det underlättar sen är det roligt att lära sig något nytt. Mer du kan om arten desto större chans att lyckas
Val av objektiv. Minst 300 mm. Jag föredrar att använda en stor bländare för att få bakgrunden i oskärpa det frigör huvudmotivet, det kräver att man är noga med skärpan om möjligt ställ skärpan på ögonen. Se fler bilder här

Leave a reply

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.