Med naturen i fokus, skäggmes

Skäggmes

Skäggmesar trivs i vassen

Skäggmes sittandes i vassen
Skäggmes ©Foto: Roger Vikström

Skäggmes

För det första, skäggmesar trivs i vassen, det är en ganska ny art i Sverige. Den observerades först på 1960-talet och blev senare allmän vid sjön Tåkern, som ligger nära Vadstena i Östergötland. För det andra så har den spridit sig över stora delar av södra och mellersta Sverige.

Sedan 1990-talet har den varit stabil eller snarare minskat något och de kalla vintrarna 2009/10 och 2010/11 reducerade antalet ytterligare. Goda år häckar den på mer än 100 lokaler i landet, medan antalet mer än halveras under dåliga år. Skäggmesen har tidigare bedömts tillhöra kategori LC, men minskningstakten de senaste 10 åren (tre generationer) medför nu att den rödlistas som NT = Nära hotad.

Att fotografera skäggmes.

Skäggmes
Skäggmes ©Foto: Roger Vikström / Rvbild

Jag har vid flera tillfällen försökt ta bilder på skäggmesen men dessvärre har jag för det mesta misslyckats. Många är de gånger jag varit vid Hjälstaviken och inte lyckats. Men trägen vinner! Vid det här tillfället så provade jag vid Notholmen Tyresö slott, det en känd lokal för skäggmesar. Det började inte speciellt bra inga skäggmesar i vassen men vädret var bra. I fjärran ser jag tunga moln det ser mindre bra ut. Som jag misstänkte så börjar det sedan att snöa

Jag står i valet o kvalet ska jag lämna? Eller … nej jag tar en vända till vid vassen. Och där helt plötsligt så ser jag skäggmesarna, det snöar ymnigt men får till ett par bilder. Lika plötsligt som snöfallet kom försvinner snöflingorna och solen tittar fram. Min lycka är gjord.

Det är inte helt lätt att få till en bra bild, det är så in i vassen mycket vass i vägen. Men tålamod, om man bara tar det lugnt står stilla inte gör några hastiga rörelser. Då om man har tur så kommer som närmare i sin jakt på föda och man kan ta sin bild. Se fler bilder här.

Relaterade inlägg


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

error: Content is protected !!
%d bloggare gillar detta: