Att fotografera bäver

Bäver
Bäver © Foto: Roger Vikstrom

Bäverfoto.

Bäver
Bäver © Foto: Roger Vikstrom

Första gången jag såg en bäver var i Värmland. Min vän Tommy Pedersen och jag var egentligen ute på älgsafari. Hur som helst blev det ingen älg däremot bäver. Det var en bra plats, miljön med uppdämt vatten och den vackra naturen som dessutom är lättillgängligt. Vi hade stora förhoppningar att få bra bilder på bävern. Men ack vad vi bedrog oss!

Bävern är skygg

Bävern är skygg så det är svårt att få till bra bilder, men skam den som ger sig.. Tidigt en morgons så gör vi ett ett nytt försök. Vi parkerade bilen, jag hade precis ställt ut mitt stativ och vi hämtade våra kameror. När jag vänder jag mig om så får jag  se att bävern springer under mitt stativ rakt ner i vattnet. Borta! Vad kan vara mer frustrerande än detta! Så nära men ändå så långt borta.

En bit på väg

Till dags dato känner jag till två bra ställen för bäverfotografering. Nu gäller det bara att få till de bilder jag vill ha! Framförallt bilder som är typiska för arten. Utöver det, får man släppa lös sin kreativitet och experimentera. Säkra bilderna först, sedan kan du ta de kreativa bilderna. Se andra bilder på djur

Att tänka på: Visa hänsyn i naturen, se till att vara ute i god tid stör ej djuren. Lämna platsen som den var eller bättre. Plocka med dina sopor.

Fakta

Bävern, Castor fiber, är vårt lands största gnagare. Den kan väga 18-22 kg och blir 70-100 cm lång, plus svansen på 30-40 cm. Den lever framför allt i vatten och är nattaktiv, så den kan vara svår att få syn på. Däremot kan du se olika spår av dem, som fällda träd. Och kanske har du hört talas om bävergäll?

Att titta på bäver

Bävern förekommer lite här och var i sjöarna kring Stockholm. Om man ser omkullfallna träd med de karaktäristiska gnagspånen bredvid, och det ser färskt ut är det tydliga tecken på att det finns bäver i sjön. Då är det bara att tålmodigt ta sig ut sent på kvällen eller en tidigt morgon, helst före soluppgången. Man kan också åka på bäversafari.

Om man har tur så kan man få se bävern simma,se eller höra dess gnagande, till och med se ett par bävrar hälsa på varandra. Källa Naturhistoriska museet

Last Updated on 2021-09-15 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.