En lappuggla jagar tidigt en morgon

I gryningen
Tidig morgon, redan 0530 ser vi den första Lappuggla på jakt. Med kylan ”-3,5 celsius” så sveper dimman in över de öppna fälten. Som ett ljudlöst spöke sitter helt plötsligt ugglan där i en gran, ingen har sett eller hört dess ankomst.
Känslan man får är vördnad över denna magnifika fågel. Lappugglor kan flyga nästan ljudlöst, och kan på så sätt överraska sina byten. De har oerhört bra syn och hörsel, jagar huvudsakligen smådjur som lämlar, sorkar och möss. Som de flesta ugglor är de mest aktiva i gryning, skymning och på natten.

Plötsligt är där två stycken lappugglor på samma fält endast delat av en smal grusväg. Dom flyger från den ena stolpen till den andra. Stilla, tyst endast vridande på huvudet som bara ugglor kan. Inget hoande inga ljud, plötsligt så flyger den i väg dyker ner i det låga gräset. Den sitter stilla en stund, flyger sedan till en annan stolpe. Jakten den här morgonen är inte lyckad ugglan lyckas inte fånga någon sork.
Bättre jaktlycka.
Senare på eftermiddagen, kommer de första fågelskådarna och fotograferna. Det är en blandad skara med Norrmän, Tyskar Fransmän mm. Intresset för lappugglan i Västmanland är enormt…

Fakta
Lappugglan är en av Sveriges största ugglor. Längden är 60-70 cm och vingspannet 135-160 cm. Honan är större än hannen. Denlever i de stora barrskogsområdena på norra halvklotet, i norra Europa/Asien och Nordamerika. Fjäderdräkten skyddar bra mot kyla och är anpassad till arktiskt klimat. Även benen och fötterna på lappugglan är fjäderbeklädda. Lappugglan varierar kraftigt i antal år från år beroende på hur stor tillgången till föda är. I Sverige, främst i Norr- och Västerbotten, kan antalet lappugglor variera från 400 upp till 3 500 lappugglor. Källa

Kommentera