Skrattmås

Strattmåsar
Skrattmås ©Foto: Roger Vikstrom

Vid råstasjön i Solna finns det en stor skrattmås kolloni, ljudet är stundtals öronbedövande.
Nästan alltid när man sitter med kameran vid en så populär plats som Råstasjön så kommer det fram nyfikna människor och ställer frågor. En äldre man frågar? Ser du något intressant? Vid tillfället är alla måsar i luften och jag svarar att jag försöker ta lite bilder på fåglarna. Mannen svarar jaha dom där fiskåsarna. Måste det alltid vara något mer exotiskt? Skrattmås är en ganska vanlig fågel trots att den minskat i antal sedan 80 talet. För mig som fotograf är det en utmaning att försöka ta bra bilder oavsett vad som finns framför kameran. Denna gång var det sjöfågel.

Parande skrattmåsar
Parande skrattmåsar ©Foto: Roger Vikstrom

Fakta.

Vissa skrattmåsar får sin häckningsdräkt redan i februari, men mer vanligt är att den anläggs under mars månad och att häckningen påbörjas med bobygge i april. Äggen ruvas under maj månad och i juni matas ungar. Strax efter att ungarna blivit flygga flyttar skrattmåsen mot sydväst. Måsen häckar i kolonier i sjöar, kärr och i anslutning till kusten. På sommaren ser man dem ofta på ängar och de flockas kring traktorer som plöjer upp en åker.

Man ska undvika att störa, eller över huvud taget gå i land, på en ö där det häckar måsar då de kan försvara sina bon mycket aggressivt. Källa Wikipedia

Prenumerera på min blogg:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.