
Ett av mina favoritställen är trakten runt Bornsjön i Botkyrka. Häromdagen hade jag ett spännande möte med en ormvråk. Jag satt i bilen och tittade på rådjuren som betar på åkern, jag tyckte mig se något nedanför en hög med grenar. Tar fram kikaren och ser en ung rovfågel sittandes på marken ätandes på ett byte. Tyckte det var konstigt att ormvråken inte flög i väg när jag öppnade bildörren, de brukar göra det om man så bara saktar in bilen. Detta var riktigt konstigt, har aldrig inträffat att en ormvråk sitter kvar när man kliver ur bilen. Jag kom så pass nära att jag kunde ta bilder med min mobilkamera. När jag slutligen lämnade den vackra fågeln satt den fortfarande kvar på sin grenhög. Det blev verkligen……
Ett spännande möte med en ormvråk
När jag till sist sätter mig i bilen kastar jag en sista blick mot ormvråken med den är borta.


Orm kommer av att man i gamla tider trott att denna fågel gärna jagar ormar, men den föreställningen anses numera felaktig
Fakta.
Ormvråken är en hökartad rovfågel. Man ser den ofta ser utefter vägarna, sittandes på en stolpe spanandes efter sork eller trafikskadat vilt. Stannar man eller minskar farten så lättar ormvråken omgående från sin utsiktsplats.
Latinskt namn: Buteo buteo – Buteo betyder vråk.
Typiska kännetecken: 55 cm. Upp till 128 cm mellan vingspetsarna. En av våra vanligaste rovfåglar. Ses ofta kretsa runt i cirklar upp på himlen eller så sitter den ofta öppet på en stolpe vid vägkanten och spanar. I flykten breda runda vingar med tydliga ljus fält i handflatan. Stjärt och vingundersidor tätt tvärbandade. Varierar kraftigt i teckningen från väldigt ljusa, till nästan helmörka individer.
Relaterade inlägg
Fler bilder på rovfåglar finner du här