Ett spännande möte med en ormvråk

Ett spännande möte med en ormvråk. Äter ett byte på en åker.
Ormvråk Juvenil © Foto: Roger Vikström 

Mitt favoritställe är trakten runt Bornsjön i Botkyrka. Häromdagen hade jag ett spännande möte med en ormvråk. Jag satt i bilen och tittade på rådjuren som betar på åkern, tyckte mig se något nedanför en hög med grenar. När jag fram kikaren och ser en ung rovfågel sittandes på marken ätandes på ett byte. Tyckte det var konstigt att ormvråken inte flög i väg när jag öppnade bildörren, de brukar göra det om man så bara saktar in bilen. Detta var riktigt konstigt, det har aldrig  inträffat att en ormvråk sitter kvar när man kliver ur bilen. Eftersom att jag kommer så nära kan jag ta bilder med min mobilkamera. När jag slutligen lämnade den vackra fågeln satt den fortfarande kvar på sin grenhög. Det blev verkligen……

Ett spännande möte med en ormvråk

När jag till sist sätter mig i bilen kastar jag en sista blick mot ormvråken med den är borta.

Ormvråk spanar över åkern
 Ormvråk Juvenil ©Foto: Roger Vikström 

Orm kommer av att man i gamla tider trott att denna fågel gärna jagar ormar, men den föreställningen anses numera felaktig

Fakta.

Ormvråken är en hökartad rovfågel. Man ser den ofta ser utefter vägarna, sittandes på en stolpe spanandes efter sork eller trafikskadat vilt. Stannar man eller minskar farten så lättar ormvråken omgående från sin utsiktsplats.

Latinskt namn: Buteo buteo – Buteo betyder vråk.

Typiska kännetecken:  55 cm. Upp till 128 cm mellan vingspetsarna. En av våra vanligaste rovfåglar. Ses ofta kretsa runt i cirklar upp på himlen eller så sitter den ofta öppet på en stolpe vid vägkanten och spanar. I flykten breda runda vingar med tydliga ljus fält i handflatan. Stjärt och vingundersidor tätt tvärbandade. Varierar kraftigt i teckningen från väldigt ljusa, till nästan helmörka individer.

Relaterade inlägg

Fler bilder på rovfåglar finner du här

Källa fågeln.se

Last Updated on 2021-10-15 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.