Svart eller vitt, stämmer dina färger.

För många många år sedan när jag köpte min första skrivare, så stämde aldrig färgerna vid utskrift. Svart eller vitt, rött,grönt magenta….Jag fick göra flera utskrifter det var alltid någon färg som inte stämde. Vissa bilder var svårare än andra. Det jag inte visste då var att alla led i processen ska stämma överens. De skall kalibreras.

Svart eller vitt.

Svart eller vitt

Att tänka på.

Innan man behandlar ”framkallar” en bild finns det en hel del att tänka på. För det första platsen man sitter vid sin bildskärm, den bör utformas så grå o trist som möjligt, även arbetsytan på skrivbordet bör vara grå inga färgglada musmattor eller pennställ. Ljuset vid arbetsplatsen skall inte vara för ljus, ljuskällan bör vara av dagsljustyp ca 5000 kelvin. Bildskärmen skall vara av god kvalite, vara avsedd för bildbehandling med ett stort färgomfång.

Svart eller vitt, olika nyanser av svart.

Bilden ovan: hur många av de tolv rutorna ser du? 0,0,0 till 22,22,22 . Av alla de tolv rutor som du ser så skall dessa vara i olika valörer av svart till grått de skall inte innehålla något färgstick. Du bör se alla utom kanske den första raden.

Svart eller vitt

Svart eller vitt, olika nyanser av vitt.

Bilden ovan: hur många av de tolv rutorna ser du? Du bör se alla utom kanske den första raden. Om du inte gör det dra ner persiennerna för att få ner ljusstyrkan i rummet. Det skall heller inte vara något färgstick , det ska bara vara olika nyanser av vitt. Om inte ser de svarta eller de vita rutorna behöver din bildskärm förmodligen kalibreras.

Färg

Har du varit med om att en bild ser annorlunda ut på en annan bildskärm än din egen? Eller att du skickar bilder på framkallning och får tillbaka nåt helt annat än det du såg när du bildbehandlade?

Kalibrering

Därför behövs kalibrering av din bildskärm. Att få din skärm att överensstämma med t.e.x din skrivare, att rött på din skärm är = samma röda färg på din utskrift. Det är inte så lätt men det finns många ställen där man kan lära dig detta tex på Moderskeppet

Sen tillkommer det att man har rätt profil till sitt skrivarpapper. De flesta papperstillverkare som Epson tillhandahåller dessa. Men man skall komma ihåg att det är en generell profil som skall fungera till många skrivare av samma modell. Vill man vara mer exakt så finns det företag som kan skapa en profil till ditt papper som passar exakt till din skrivare. En av dessa var företaget Projektor

Att kunna skriva ut en bild på sin egen skrivare eller att skicka till ett proffslab och att veta att det som skrivs ut är lika det som finns på skärmen är sedan många år vardag för mig. Om du vill komma dit var vetgirig gå en utbildning eller lär dig av någon i din bekantskapskrets som kan detta.

Vill du se mer bilder kolla här

 

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark. Mångårig erfarenhet med rötterna i sport och bildjournalistik. Värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.