Kategorier
Blogg

Det händer med mina händer

Att leva med Artros

En hand är inte bara något som man kan ta för givet, man märker det först när allt inte är som det ska. Att leva med artros, när händerna värker efter en dags jobb och kameran är för tung att bära. När du får  kramp i händerna och får ont i handleder och tummar. Man får lära sig att leva med artros.

Händer händer händer

Jag har ett minne från min uppväxt, I skogen i närheten av där jag bodde höll en konstnär till. I handen hade han en  klubba och i den andra höll han ett stämjärn. Framför honom låg en lång timmerstock som han snidade i, sakta sakta växte händer fram i stocken som mannen skickligt skapade med sina verktyg.

När man drabbas av artros.

Att kunna hålla i en penna är självklart för de flesta, likaså att kunna öppna en läsk med skruvkork. Det är oerhört frustrerande man inte klarar av de enklaste ting utan hjälp.
 Ett starkt handslag är manligt, förr så förseglades avtal med ett handslag. Mitt handslag försvann efter den första operationen, efter den 6e är det ett minne blott. Tidigare inlägg

Som yrkesfotograf och egenföretagare är det katastrofalt.

Första gången jag blev utan sjukersättning av försäkringskassan tvingades jag att anmäla mig som arbetssökande. Jag väntade på en ny operation, den första protesen satt inte som den skulle.Trots läkarintyg från två läkare så skulle jag arbeta med ett vanligt förekommande arbete, ett som jag inte behövde använda mina händer.

Du kan alltid bli fotmålare

Handläggaren på arbetsförmedlingen sa ”Du kan alltid bli fotmålare”. Det hade även min läkare skämtsamt sagt ett par dagar innan besöket hos arbetsförmedlingen.
Lägg ner Försäkringskassan uppdraget dom fått från regeringen är inte hållbart! Låt varje enskild människa välja försäkring själv, vi får betala men har ingen makt över försäkringen.De har på Regeringens uppdrag att minska sjukskrivningarna. Hur det har gått, vet nog det flesta.

Från 180 till tvärstopp.

Att från ena dagen vara en eftertraktad på frilans fotograf till att vara sjukskriven tog till en början mig väldigt hårt från 180 rakt in i en bergvägg. Tvärstopp. Van vid att telefonen ringt dygnet runt är nu knäpptyst. Ingen fast inkomst…. försäkringskassan som från ena dagen till den andra kan bestämma att nu är du frisk. Frisk nog för att stå till arbetsmarknadens förfogande. Med andra ord arbetslös.

Att få vistas i naturen.

Naturen har blivit min oas, där jag kan sitta o njuta. Glömma för en stund. Med kameran på stativ så går det trots allt att ta en o annan bild. Natur och miljö har för mig blivit en allt viktigare del i mitt liv. Vad är det för arv vi kommer att ge till våra barn och barnbarn. En döende planet? Nej jag vill kämpa för att dom skall  bättre möjligheter till en levande planet.

Oroväckande rapporter .

WWFs Living Planet Report 2018 som granskar tillståndet på planeten och visar att bestånden av ryggradsdjur har minskat med 60 procent sedan 1970. Om utvecklingen fortsätter i samma takt riskerar två tredjedelar av världens bestånd av reptiler, fiskar, fåglar, kräldjur och däggdjur att vara borta till 2020.

Handikappad

Trots besvären med mina leder så vill jag ut i naturen. Med bilder på djur o natur så vill jag i den mån det går att påverka till en bättre förståelse till vår miljö. Det du ser och tycker om vill du bevara och dela med andra! Det vackra finns i vår närhet, vackra fåglar färggranna höstlöv dimma som ligger trolskt över en äng… Att beskåda vår vackra natur då behövs för mig inga händer, kanske en hjälpande hand av en vän. Som kan hjälpa mig med att montera min kamera på stativet. Trots handikapp så kan man med en god vän komma ut i naturen, den gör under med din själ… Att bara få vara i en liten skogsdunge, eller sitta på en brygga med ett metspö det är livskvalitet.

Att leva med artros. Bilden Rödvingetrast i höstfärger.
Rödvingetrast ©Foto: Roger Vikström

Av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström stockholm Sverige. Men inriktning på Nordisk natur och vilda djur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.