Sparvugglan vår minsta uggla

En modig och glupsk liten rovfågel

Sparvugglan vår minsta uggla
Sparvuggla Foto: Roger Vikström

 Sparvugglan vår minsta uggla, den är endast lite större än en domherre. Sparvugglans huvud är förhållandevis litet och stjärten mycket kort. Ryggen är varmt mörkbrun och igenomgående gulvitprickig. Buken är vitaktig och brunrandig. Ansiktet har ringar som består av vita och bruna prickar och “ögonbrynen” är vita. Sparvugglans tarser är fjäderklädda, klorna mörkbruna, näbb och iris är gula.

Tjäderklockan” kallades förr denna vår minsta uggla, eftersom dess visslande i nattmörkret före gryningen var en signal till tjäderskyttarna att det var dags att bryta upp från nattlägret.

Sparvugglan.

Sitter på en väl vald utsiktsplats, spanar, lyssnar och vrider sitt huvud åt olika vädersträck. Plötsligt dyker den ner i den snötäckta vegetationen, efter en kort kamp återvänder sparvugglan upp i grenverket igen. I sina klor har den en mus. Ugglor använder sin hörsel mer än sina ögon i sin jakt på ett byte.

Sparvugglan vår minsta uggla med en mus i näbben
Sparvuggla © Foto: Roger Vikström

En modig och glupsk liten rovfågel. Anfaller och dödar även fåglar som är större än sig själv, och orkar sedan även flyga iväg med dem i klorna. Under goda jakttider kan sparvugglan lägga upp stora förråd av dödade byten inne i holkar eller andra håligheter.Sparvugglan lägger 5 till 7 vita ovala ägg i april eller maj. Den svenska populationen uppskattas till 12.000 – 16.000 par, vilket gör den till en av våra valigaste ugglor. Källa:Fågeln.se
Trots att sparvugglan är en av våra vanligaste ugglor så är det inte många som sett den. Det beror säkerligen på att den är så liten och svår att upptäcka.Ett bra tips är att titta på artportalen efter de senaste fynden av sparvugglor  En annan sida som är mycket bra är natursidan t.e.x  Guide till ugglor och ugglelyssning

Last Updated on 2022-05-07 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, jag bryr mig om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.