Hägrarna vid Råstasjön

Första intrycket av Nikon Z9
Solna Råsunda 20220121 Bilden: Gråhäger © Foto: Roger Vikström

naturreservat

Hägrarna vid Råstasjön har vant sig med att matas av människor, därför finns ett behov att ge dem mat under vinterhalvåret när isen ligger. Läs mer här

Naturreservat

Slutligen efter många års kamp mellan naturvänner och kommunen har Råstasjön i Solna utsetts till naturreservat. Många anser att reservatet är på tok för litet. Står man vid ena sidan av sjön ser man Arenastaden torna upp sig på den andra sidan. Jag kan inte påstå att det är vackert. Vill man se hägrarna vintertid på nära håll, ska man definitivt göra ett besök vid Råstasjön.

Mycket tacksamt att fota hägrarna vid råstasjön

De står ofta still och är vana vid människor. Skillnad är det när man stöter på en gråhäger vid någon annan sjö, oftast flyger de sin väg innan man ens sett att de var där. Men lyckas man komma nära där den står helt stilla i vattnet på jakt efter ett byte. Vill du se andra bilder på fåglar kan du se fler i mitt galleri. Här kan du se bland annat rovfåglar

Fakta

Ardea cinerea – vilket betyder, askgrå häger.

Ordet häger är känt sedan medeltiden, ca. 1400 – 1450, men förekommer i ortsnamn som torde gå tillbaka till järnåldern som t.ex. Hägerstad i Östergötland. Arten kallas också för grå häger eller vanlig häger.

När hägern först kom till Sverige är lite oklart men redan på 1600 – och 1700 – talet fanns väletablerade hägerkolonier kring de sydskånska sjöarna. Gränserna för artens utbredning i historisk tid är ej heller helt fastlagd, men sedan 1950 – talet har hägern spridit sig snabbt norrut och nådde under 1970 – talet ungefär den spridningen som den har idag. Antalet häckande par i Sverige ca. 5.000. Sommartid kan man finna hägern på östra delen av Södra Djurgården  där dom har etablerat en koloni i en träddunge invid Isbladskärret.

Last Updated on 2022-01-23 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, jag bryr mig om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.