Skip to content
häckande lunnefåglar

Lunnefågel på Runde

Flygande linnefågel
Flygande lunnefågel © photo: Roger Vikstrom

Hotad art

För ett par år sedan besökte jag fågelön Runde. Fågelön Runde är beläget ungefär 390 kilometer nordväst om Oslo. Har du en gång varit där så vill du garanterat återvända dit, framförallt för att fotografera Lunnefågel. I Sverige blev lunnefågeln utrotad på 1970-talet främst på grund av miljögifter och äggstöld och de senaste årtiondena har den även minskat drastiskt i antal i resten av världen. Antalet lunnefågel på Runde minskar, antalet minskar överallt. Trolig orsak klimatet.Sedan 2015 kategoriseras den av internationella naturvårdsunionen som sårbar VU.

Tobisfisk trivs i kallt vatten, när temperaturen stiger i haven så flyttar fisken allt mer norrut. Lunnefågeln som är beroende av fisken följer efter.

Lunnefågeln lägger endast ett ägg. Den blir könsmogen och bildar par vid en ålder på 5 år. De återvänder till häckningsplatsen tidigast två år efter att de kläckts, men då bara för att studera de adulta fåglarnas förehavande. När de växt upp och lämnar boet så lever lunnefågeln ute till havs ”Atlanten” där födan är mer lättilgänglig.

Häckande lunnefågel på runde
Lunnefågel vid bohåla © photo: Roger Vikstrom

Att fotografera lunnefågel på Runde

Bästa tiden att fotografera fåglarna är när de kommer in med näbben full med fisk, vilket de gör sent på kvällen. Mitten på Juni och framåt det kan variera, själv så missade jag när hanen kom med fisk i munnen.

häckande lunnefåglar
häckande linnefåglar i bohåla © photo: Roger Vikstrom

Att tänka på

Ta med varma kläder som tål regn och snö. Gå tidigt för den ovane kan det ta en stund att gå upp. Det är kraftig stigning och det finns en hel del fåglar att fotografera på vägen upp så tag god på dig. När jag var där så var det solsken, regn och kraftigt snöfall under samma timme. Utrustning enben-stativ samt lämplig brännvidd. Man kommer långt med ett 70-200, jag hade ett 600mm lite överkurs kanske .Lunnefågeln brukar komma ganska nära ha bara tålamod och låt fågeln komma till dig. Det finns mer att fotografera på Runde, man kan med fördel boka en båttur runt ön. Det gör man vid Goksøyr Camping det är ett plus om det är lugnt på havet ”lättare att fotografera”. Vad ser man då vid båtturen Flygande lunnefågel, Havssulan som dyker efter fisk i havet samt se dem på klippvägarna. Även toppskarven och andra roliga fåglar.

Havssulor
Havssula © photo: Roger Vikstrom

Leave a reply

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.