Lunnefågel på Runde

Flygande linnefågel
Flygande lunnefågel © photo: Roger Vikstrom

Hotad art

För ett par år sedan besökte jag fågelön Runde för att fotografera lunnefågel. Fågelön Runde är belägen ungefär 390 kilometer nordväst om Oslo. Har du en gång varit där så vill du utan tvekan återvända dit. Lunnefåglarna blev utrotade i Sverige på 1970-talet de främsta orsakerna berodde på miljögifter och äggstölder. De senaste årtiondena har lunnefågeln minskat drastiskt i antal i resten av världen. Orsaken beror troligen på klimatet.Sedan 2015 kategoriseras den av internationella naturvårdsunionen som sårbar VU.

Tobisfisken trivs i kallt vattennär temperaturen stiger i haven så flyttar fisken allt längre norrut. Lunnefågeln som är beroende av fisken följer efter.

Lunnefågeln lägger endast ett ägg. Den blir könsmogen och bildar par vid en ålder på 5 år. De återvänder till häckningsplatsen tidigast två år efter att de kläckts, men då bara för att studera de adulta fåglarnas förehavande. När de växt upp och lämnar boet så lever lunnefågeln ute till havs ”Atlanten” där födan är mer lättilgänglig.

Häckande lunnefågel på runde
Lunnefågel vid bohåla© photo: Roger Vikstrom

Att fotografera lunnefågel på Runde

Bästa tiden på året att fotografera fåglarna är när de kommer in med näbben full av fisk, vilket de gör sent på kvällen. I mitten på Juni och framåt men det kan variera, själv så missade jag när hanen kom med fisk i munnen. Jag var där aningen för tidigt

häckande lunnefåglar
Häckande lunnefåglar i bohåla © photo: Roger Vikstrom

Att tänka på

Framför allt att ta med varma kläder som tål regn och rusk, då vädret kan variera snabbt, från solsken, regn till kraftigt snöfall under samma timme. Vidare är det bra att tänka på, att gå tidigt för den ovane kan det ta en bra stund att gå upp. Det är kraftig stigning och det finns en hel del fåglar att fotografera på vägen upp så tag god på dig. Glöm inte att njuta av stunden.

Utrustning

Utrustning enben-stativ samt lämplig brännvidd. Man kommer långt med ett 70-200, även om jag tom med ett 600mm lite överkurs. Lunnefågeln brukar komma ganska nära ha bara tålamod och låt fågeln komma till dig. Det finns mycket mer att fotografera på Runde, man kan med fördel boka en båttur runt ön. Det gör man vid Goksøyr Camping det är ett plus om det är lugnt på havet ”lättare att fotografera”. Vad ser man då vid båtturen Flygande lunnefågel, Havssulan som dyker efter fisk i havet samt se dem på klippvägarna. Även toppskarven och andra roliga fåglar.

Havssula
Havssula © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Relaterade inlägg:

Last Updated on 2022-04-20 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, jag bryr mig om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.