Kategorier
Blogg Teknik

Problem med camera raw 11.2

Grafik SSL

Har du problem med att öppna .Nef .Cr2 på extern disk Nikon och Canons raw filer.

Du är inte ensam om detta, du har då problem med camera raw 11.2. Jag har kämpat hela veckan med att lösa detta. Först misstänker man att det är ett problem med skrivrättigheter.

Många saker kan gå fel, Mac Os Mojave, Photoshop med Camera raw samt Synology Nas. Hur uppträdde sig då mina problem? Jag använder Lightroom som databas, för att hitta mina bilder, öppnar dem sedan med camera raw. Bildfilen går inte att öppna för att den inte kan hittas. Trots att bilden uppenbarligen fanns där.

Första tanken det har hänt något med mina raid diskar.

Vid en närmare kontroll så upptäckte jag att om man drog bilden till datorns hårddisk så kunde man öppna bilden utan några problem. Efter att kontaktat en vän som är duktig på sådana här problem så hittade han en tråd på webben med människor som hade liknande problem men ingen lösning. Men en misstanke att Photoshops camera raw senaste uppdatering var felet.

Kontaktade Adobe support, som efter mycket om o men rekommenderade att ladda ner en äldre version av Camera raw 9.12.1. Den fungerade men kunde inte öppna nyare Nikon eller Canon filer. Kontaktade Adobe support igen som bad mig ändra till camera raw 10.5. Det löste problemet tillfälligt, för det är uppenbarligen något fel med senaste camera raw 11.2. Adobe kan ej svara på när en fungerande uppdatering finns för nerladdning.

Länk till Adobe

Av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström stockholm Sverige. Men inriktning på Nordisk natur och vilda djur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.