Kategorier
Blogg Photos

Att fota svarthakedopping

Fota svarthakedopping

Doppingarna häckar i olika typer av sötvatten. Allt ifrån små viltvatten, dammar, kärr, agmyrar och vattenfyllda lertag som till större sjöar, både slättsjöar och mer näringsfattiga skogssjöar. Genomgående för alla dessa vatten är att fisk antingen saknas eller att fiskförekomsten är reducerad.

De strimmiga ungarna bärs på den vuxnas rygg till 5 – 10 dagars ålder. De matas under den tiden av båda föräldrarna. Vid ca 6-8 verckors ålder lämnar ungarna häckningsplatsen då har föräldrarna ofta redan lämnat dom. Svarthakedoppingen är en utmärkt simmare och dykare och jagar ofta sitt byte under vattnet men den fångar även föda på vattenytan. De är roliga att fota.

att fota Svarthakedopping
Svarthakedopping © Foto: ROGER VIKSTRÖM

Att fotografera dopping

Det är inte helt lätt att komma åt att fota svarthakedopping då de oftast finns i närhet av vass. Trots att vassen kan vara i vägen så är det stor en fördel att komma ner i nivå med vattenytan eller så nära man kan komma utan att störa svarthakedoppingen. Däremot där det inte går så kan man genom att beskära bilden få till det ändå.

Svarthakedopping © Foto: ROGER VIKSTRÖM

Perspektiv

Fördelarna med perspektiv är att med kamerans hjälp ändra förutsättningarna för hur bilden ser ut när den är klar. Lika så med skärpedjup, bakgrund samt färg förändra upplevelsen av motivet. Om det inte finns möjlighet att komma ner i nivå med vattnet, vilken inte alltid är möjligt hitta på någon annan lösning. Bilden ovanpå Svarthakedoppingen fotograferades från en brygga med 600mm med stor bländare f4, på grund av det höga perspektivet så hamnade vattenspegeln som en fond bakom motivet och på grund av den sena timmen så blir bakgrunden väldigt blå.

Fakta Svarhekedopping: finns att läsa här för de som vill fördjupa sig om arten.Länk

Av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström stockholm Sverige. Men inriktning på Nordisk natur och vilda djur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.