Höstens alla vackra färger

Med naturen i fokus.blåmes
Blåmes ©Foto: ROGER VIKSTRÖM
Höstens alla färger, Rödvingetrast
Rödvingetrast ©Foto: Roger Vikström Photographer

Vackra färger, höstens farväl. Sommaren ett minne blott.

Det är en hektisk säsong för alla djur ute i naturen. Trastarna flyger från det ena träden till det andra på jakt efter föda. Det gäller att äta upp sig inför vintern. Träden är färggranna, rönnbären och andra bär är lockande röda. Höstens alla vackra färger i en pallet från starkt röda till knallgult. Det är bråttom , fåglarna måste hinna äta upp sig inför vinterns magra period med isande kyla till liten tillgång på föda. Långt upp i norr har kylan redan kommit med temperaturer ned mot -20 grader. I mellersta Sverige har det knappt hunnit vara frost. Dagarna blir allt kortare naturen ställer in sig för en allt mörkare och kallare period. Björnen i norr har förmodligen redan hunnit att gå i ide.

Björktrast © photo: Roger Vikstrom

Längre söderut är det rusningstrafik, trastar och andra fåglar kalasar på de färgsprakande röda bären. Från det ena trädet till det andra flyger de i stora flockar, och sätter i sig stora mängder av höstens vackra färggranna röda bär. Djuren byter från sommar kostym till vinter kostymen även vi människor klär oss mer.

Fjällräv sitter vid stenblock
Fjällräv © Foto: Roger Vikstrom

Bland dalar och berg

I norr så har fjällräven redan fått sin vita vinterkostym, de går mot en tuff period till mötes. De är mycket beroende på hur sommarens födslotillgång varit. Har det varit dåligt med lämlar, så kommer sannolikt många duka under i vinter. I Norge, vid Dovre sundalsfjella nationalpark så har det endast skett en föryngring denna sommar, till skillnad från förra året då det var ca 16 föryngringar. I Sverige har det gått lite bättre.

Stöd fjällräven här

Se fler bilder på fjällräv

Last Updated on 2021-03-04 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.