Var är försäkringsbrevet FK?

VAR ÄR FÖRSÄKRINGSBREVET FK?
Pixabay

När man tecknat en försäkring får man ett försäkringsbrev

Där står villkoren för den försäkring man har tecknat. Det som ingår framgår i försäkringsbrevet. Hur är det då med sjukförsäkringen? Där ingår inte försäkringsbrevet från FK. Man tecknar sig inte för sjukförsäkringen den är obligatorisk för alla. Även kostnaden. Vad som ingår framgår inte helt tydligt. Var är försäkringsbrevet FK? Däremot finns ett försäkringsmedicinskt beslutsstöd som Socialstyrelsen tillhandahåller.

LÄKARINTYG ETT UNDERLAG FÖR ATT BESKRIVA ARBETSFÖRMÅGA

VAR ÄR FÖRSÄKRINGSBREVET FK? Stetoskop
BIld av Pixabay

Vad ingår försäkringen försäkringskassan

Att vara sjuk, eller arbetsoförmögen existerar inte. Enligt FK så finns det bara olika förmåga att arbeta. Fk har därmed fråntagit läkarens kunskaper och överlåtit beslutet till handläggaren. Handläggaren kan ta hjälp av av Försäkringsmedicinska rådgivare.

De anlitas som experter i medicinska frågor som uppstår i handläggningen. De är medicinskt kunniga och ger handläggarna stöd i att förstå och analysera informationen i läkarintygen. Exempel: Vid en tidigare operation, min första handledsprotes i höger hand, så uppstod en luxation. Protesen gled fel likvärdigt med att leden kommit ur led. Handläggaren hade inte en aning om vad ordet betydde! Jag frågade handläggaren som inte tyckte det inte hade någon betydelse, jag har två händer så jag kan ta ett vanligt förekommande arbete. Handläggaren tog ej hjälp av de försäkringsmedicinska rådgivare då det var för dyrt.

Olika antal grader i helvetet.

Försäkringskassan kallar det ”Trygghet när du blir sjuk”, men läser man på hemsida så är det bara olika grader av arbetsförmåga.

Efter en remiss från min läkare till en arbetsterapeut och sjukgymnast har de gjort olika tester på min arbetsförmåga ett sk Tippa-test: Den visade att jag hade stor nedsatt förmåga att använda mina händer.

Den onde den gode den fule.

Vem den gode är kan vi nog gissa oss till men vem är vem av de andra två? När du varit sjukskriven ett tag så brukar det dimpa ner ett brev i brevlådan. Med information om att de begärt in kompletterande uppgifter om din sjukskrivning. Vilket innebär att du inte snart inte har någon ersättning.

Socialförsäkringen ställer höga krav på den medicinska informationen för att rätt person ska få rätt ersättning. När Försäkringskassan ska bedöma en persons arbetsförmåga och rätt till sjukpenning, behöver vi bland annat information om patientens diagnos, funktionsnedsättning samt vilken aktivitetsbegränsning som är följden av diagnosen.

Försäkringskassan

Om man inte kan utföra sitt vanliga arbete

Efter 180 dagar gäller andra regler. Då ska du stå till arbetsmarknadens förfogande, söka arbete aktivt och fylla i en aktivitetsrapport på arbetsförmedlingens hemsida. Det är det viktigaste. Annars kan du bli av med din SGI, sjukpenningen är du utan oavsett. FK anser du kan ta ett vanligt förekommande arbete.

Ett vanligt förekommande jobb som du kan klara utan några särskilda anpassningar. När FK gör bedömningen får de inte ta hänsyn till vad du arbetat med tidigare, vilken utbildning du har eller hur arbetsmarknaden ser ut där du bor. Deras roll är att bedöma din arbetsförmåga, medans Arbetsförmedlingens roll är att hjälpa dig att börja arbeta igen.

Det finns en spännvidd för hur en given sjukdom påverkar olika individers arbetsförmåga och förmåga att utföra olika aktiviteter. Därför måste bedömningen av arbetsförmågan ske individuellt utifrån individens unika förutsättningar och sysselsättning.

Socialstyrelsen

Arbetförmedlingens samlade bedömning är: Jag är i behov av att klargöra mina arbetsförutsättningar för att hitta ett arbete utifrån min förmåga? Vidare skriver arbetsförmedlingen. Handläggare på arbetsförmedlingen vidarebefodrar därmed ärendet till sektionen Klargöra för vidare planering.

Jag har fått information om rådande situationen på enheten och att det trots handläggarens bedömning finns risk att mitt ärende inte hanteras då jag inte tillhör något arbetsmarknadspolitiskt program.

Moment 22

BEDÖMNING 31/10 Arbetsförmedlingen bedömer att det i dagsläget inte är aktuellt att klargöra arbetsförutsättningar. Jag inväntar min 15:e operation i händerna. Efter operation kan det bli aktuellt med utredande samtal. Försäkringskassan anser att jag kan ta ett vanligt förekommande arbete. Arbetsförmedlingen tycker att jag ska pensionera mig i förtid, eller gå en yrkesutbildning på ett år, fyller 63 i sommar. Att ta studielån för ett års studier, sen söka jobb för ett år….njaee kanske inte det smartaste man kan göra.

Vad hände med socialstyrelsens rekommendation ? Ett normalt förekommande arbete är ett vanligt arbete du kan klara utan några särskilda anpassningar?

Källa: Försäkringskassan Socialstyrelsen Utvald bild av andreas160578 från Pixabay

Last Updated on 2021-09-02 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.