Kategorier
Blogg Natur Photos

Vinsten är allt

En aktiv naturvård för biologisk mångfald så står det på Sveaskogs webbsida.

Allt kan inte handla om vinsten

Vidare kan man läsa i ett pressmeddelande att det finns för många vandringsälgar i Boden. Sveaskog vill därför jaga älgarna med all tillgänglig teknik som helikopter, snöskoter och drönare.Stora koncentrationer av älg under vintertid i kombination med ej uppfyllda avskjutningsmål under ordinarie jaktperiod innebär stora betesskador på områdets skogsplantor. Men allt får inte handla om vinstkrav, en aktiv naturvård för en biologisk mångfald borde vara målet för Sveaskog.

Skogsstyrelsen

Tydligen har Skogsstyrelsen konstaterat att bestånden i området inte uppfyller skogsvårdslagens minimikrav på återbeskogning. Därför blir påföljden att om en skogsägare inte uppfyller lagkravet så riskerar den ett vite.
Därför har Sveaskog ansökt om skyddsjakt hos länstyrelsen för att få jaga drygt 30 älgar. Slutligen om det inte passar oss människor så åtgärdar vi problemet utan att reflektera över konsekvenserna.

När det gäller Sveaskogs beskrivning av vinstkraven anser vi att företaget går bort sig och helt saknar perspektiv på den egna verksamheten.

Källa: https://www.landskogsbruk.se/debatt/naturvardsfragorna-prioriteras-visst-ned-sveaskog/

Fakta om skyddsjakt

  1. Skyddsjakt är en benämning på jakt som bedrivs för att förebygga skador på egendom som har uppkommit av vilda djur. 
  2. Under skyddsjakt får även djur som är fridlysta, eller djur för vilka jakttiden inte är inne jagas, om de förutsättningar som anges i lagstiftningen är uppfyllda. 
  3. Det är Länsstyrelsen i det aktuella länet som ger tillstånd för skyddsjakt.

Att äta pinnar

Älgarna kan kanske lära sig av en känd ”skidprofil”  att äta upp pinnarna istället för att plocka upp dessa i en ryggsäck.

Sveaskog behöver helt enkelt lyckas med att återupprätta förtroendet för naturvårdsarbetet på bred front och samtidigt utveckla ett hållbart skogsbruk. Då räcker det inte med att upprepa och beskriva hur bra man anser sig vara, inte heller att trumma på med produktionsargument eller vinklade klimatargument.

Källa:https://www.landskogsbruk.se/debatt/naturvardsfragorna-prioriteras-visst-ned-sveaskog/
Vinsten är allt. Vit älg
Vit älgtjur med ett horn © Foto: Roger Vikström

Sluta skjuta varg

Jag känner jägare i Värmland som säger att det inte finns några älgar kvar. Vargen har ätit upp alla. Vargar som dödats i trafiken eller påträffats döda av andra orsaker har ofta gamla skottskador.

Flytta vargen

Varför inte flytta vargen till Harads i Bodens kommun då löser sig detta helt naturligt. Slutligen om Sveaskog inte bedrivit en så aggressiv skogsvård hade nog detta problem inte funnits.

Vinsten är allt. Vargar i flock i hägn
Vargar i hägn © Foto Roger Vikstrom

 Älgarna demonstrerar 

Alla har vi nog hör den sången, text se nedan:

Vi älgar, har samlats är ikväll för att prata om hur vi ska få det bättre här i skogenÄlgarna har ju alltid fått bestämma över sig själva Men nu har vi fått vissa problem, som vi måste ta itu med Älgarna Demonstrerar! Älgarna Har fått nog! Älgarna vill ha trygghet! Här i sin egen skog! Vi älgar kräver för det första, total förbjud mot all jakt För det andra stoppa alla kalhyggen Och för det tredje, fri passage över alla vägar Älgarna Demonstrerar! Älgarna Har fått nog! Älgarna vill ha trygghet! Här i sin egen skog! Vi älgar vill ha större jämlikhet. Och vi måste få bort biltrafiken från vägarna
Ni vet många av våra kamrater har råkat illa ut på vägarna All besprutning av maten måste omedelbart upphöra, vi mår inte bra av det! Ussh, euu ööhh Låt oss enas under parollen. Fritt fram i skogen! Älgarna Demonstrerar! Älgarna Har fått nog!

Lyssna på visan av Karin och James här: https://www.youtube.com/watch?v=pbuluytLQl4

Allt påverkas av skogs och jordbruket

Även fågelpopulationen påverkas av skogsbruket, med en allt mer aggressiv skogspolitik. Träden står i långa ordnade rader men problemet är att ingen vill bo där. Det behövs även en levande landsbygd med öppna landskap.

Tornfalk
Tornfalk i ett öppet odlingslandskap. © Foto Roger Vikström

Vad händer med våra fåglar.

Rödlistade fåglar Sverige antal arter 99

Akut hotade arter

Fjällgås

Fjälluggla

Sydlig kärrsnäppa

Vit stork

Vitryggig hackspett

Rödspov

Tornuggla

Varav utdöda  

Svartbent strandpipare

Svart stork

Blåkråka

Mellanspett

Lunnefågel

Tofslärka

Stortrapp

Härfågel

Länkar: https://www.artdatabanken.se samt https://birdlife.se och slutligen Sveaskog

Fler bilder

Av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström stockholm Sverige. Men inriktning på Nordisk natur och vilda djur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.