Kategorier
Blogg Natur Photos

1 Vinterfåglar in på knuten

Om drygt en vecka återkommer den populära årliga räkningen av vinterfåglar in på knuten

Vinterfåglar in på knuten

Detta är den 15e årgången för att räkna vinterfåglar. Uppgifterna rapporteras sedan till BirdLife Sverige, (Sveriges Ornitologiska Förening) där en sammanställning görs. Rapporteringen görs bäst via Vinterfåglar in på knuten, deras hemsida www.vinterfaglar.se . Det finns även en app att ladda ner till både till iPhone och Android.
Appen på App Store
Appen på Google Play

Räkningen inleds fredagen 31 januari, den avslutas måndagen 3 februari. Vi förlänger helgen med både fredagen och måndagen, så att även förskolor, skolor, arbetsplatser kan medverka.

Vad ska detta vara bra för undrar ni kanske ? Att räkna Vinterfåglar in på knuten

Vinterfåglar in på knuten,Rödhake sprätter snö
Rödhake © photo: Roger Vikstrom

Det handlar om att räkna alla fåglar som besöker landets fågelbord och fågelmatningar. Under de 14 år som räkningen pågått har det inkommit värdefulla kunskaper om våra vinterfåglar. Samt hur ett förändrat klimat påverkar dem.
Gör en insats, räkna fåglar arter vid ditt fågelbord. Gör som ca 20 000 andra hushåll i Sverige. Håll koll på dina och rapportera in antalet och arter som besöker matningen.

Folkrörelse i Sverige

Man kan tycka att 20 000 är ett stort antal, att mata fåglar har blivit som en folkrörelse i Sverige. Det finns betydligt fler som gör det och i själva verket är det bara en bråkdel som rapporterar in till den årliga fågelräkningen. Visste du att det häckar ca 260 fågelarter i detta avlånga land.

”Fåglarna är en viktig barometer när det gäller trycket på våra skogsresurser. Det finns en hel del som tyder på att utvecklingen inte gått åt rätt håll för den biologiska mångfalden under senare tid”

#birdlifesverige

Hjälp till att sprida intresset för fåglarna, tagga dina bilder och inlägg på hemsidor och sociala medier med #birdlifesverige och #birdfriendforever 

Källa. Birdlife

Vill du se fler bilden se här

Av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark. Mångårig erfarenhet med rötterna i sport och bildjournalistik. Värnar om miljö och naturvård.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.