Dagens mörkrum

Vad ett mörkrum är känner nog de flesta till eller? Dagens ungdomar kanske inte känner till vad ett mörkrum är. För idag lever vi med en värld med ettor o nollor den digitala världen. Ett av mina barnbarn som är 5,5 år vet inte vad det är. Men en sak är säker, jag kan rabbla upp Youtube, hjortar, fågelmatning, ugglor med mera som hon har sett och det kan hon. Igår när jag pratade med henne i telefon sa hon titta morfar titta. Hon visar stolt upp en kamera som hon precis fått, hon visade även att hon kan hålla i kameran på ett riktigt sätt ” hur många kan det”. Hon har även fotograferat med ett 500mm med ett enbensstativ.. Kanske inte riktigt helt på egen hand ”morfar hjälpte till” då hon har för små händer än så länge.

Dagens mörkrum Vilda  5,5 år med nikonkamera

Vadå för små händer.

På både Nikon och Canon kameror kan man välja var man vill manövrera skärpan ”ställa in” jag har den på tummen. Andra vill ha det tillsammans med avtryckaren, avståndet blev för långt för vildas händer så jag höll in skärpeknappen medans hon tog sina bilder.

Åter till mörkrummet

Begreppet innefattar framkallning av fotografisk film, framställande av fotografiska kopior och efterbehandling av dessa. Nämnda moment utförs i eller i anslutning till ett mörkrum.

wikipedia

För egen del så kan jag säga tack o lov. Att slippa det gamla mörkrummet med alla dessa kemikalier är för mig bara positivt. För andra negativt. Det många som saknar det, jag har till och med kollegor som håller på att bygga upp ett nytt mörkrum.

Känslan finns kvar

Att se bilden växa fram på bildskärmen att överföra det man såg genom kamerans sökare tills bilden är exponerad är för mig en enorm känsla . Slutligen att kunna förmedla de man såg i sökaren vid fotograferingsögonblicket till det man ser på utskriften överensstämmer. Det är magi, för mig dagens mörkrum.

Känslan att hålla i en utskrift är enormt tillfredställande och görs för många alltför sällan.Många bilder kommer ej längre än till kamerans minneskort. För många år sedan när man ville poängtera att bilden var bra, så gjorde man större bilder ”utskrifter”. För att poängtera till bildredaktören att man ville att bilden skulle vara stor i tidningen. Då fanns det en kopist som printade färgbilderna.

Många bilder glöms

Ofta slutar kreativiteten när bilden är tagen? 1000 dels sekund eller vad det nu krävs för tid vid fotoögonblicket. Sen då? Slutar det nu var det allt. För många kommer bilden inte längre än till kamerans minneskort.

Processen

Var börjar man. Grunden till all är såklart att man har tillgång till en kamera och en dator. Börja med att se över den egna skärmen,är den tillräckligt bra. Läs tester vilka skärmar som klarar av Adobe RGB åtminstone 98 % är att föredra. En bra skärm är är nödvändig, Absolut inga starka färger i närheten som stör ögats färgseende. Dagens mörkrum är inte längre mörkt

Har du den bästa kameran med det bästa objektivet då skall du även ha den bästa bildskärmen och den bästa miljön där den står.

Roger Vikström

Alla steg är lika viktiga för en bra utskrift

Glöm inte bort innehållet i bilden, känslan är viktig.

jagande lappuggla
Lappuggla i de sista solstrålarna Foto: Roger Vikström

Så hur gör jag.

Jag gillar att ha kontroll och jag gillar definitivt inte att vänta. Jag skriver ut mina bilder själv. Kan jag inte det så använder jag ngn som skriver ut fine art bilder i storlek större än A2. Allt annat skriver jag ut. Jag gillar att ha kontroll, varför låta någon annan göra det jag kan minst lika bra själv.

Jag är utbildad av SFF Auktoriserad fotograf i digital bildleverans

Mörkrum: se här

Last Updated on 2021-09-02 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

2 kommentarer

  1. Nu blev man sugen att bygga mörkrum igen, men det går snart över när man tänker på alla nackdelar. Giftiga kemikalier, utrymme, tidkrävande och inte minst dyrt för att nämna några. Visst, lite nostalgisk blir man ju!
    Digitalkameror och digitala utskrifter har inte hämmat den kreativa processen på något sätt.

    1. Håller med dig till fullo Tommy ibland kan man bli lite nostalgisk, men sen kommer man på hur många gånger man stått på ett hotellrum ngn stans med hårtorken i ena handen telefon i andra där de undrar va f…..n är bilderna. då försvinner det snabbt….

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.