Eldorado av fåglar

Eldorado av fåglar
Trana © Foto: Roger Vikström

För fem år sedan besökte jag Hornborgarsjön det var ett eldorado av fåglar, 18800 tranor besökte platsen då på en dag. Igår fem år senare var det endast 11300 tranor enligt statistik: Transtatistik Hornborgasjön. Den största anstormningen av tranor brukar vara runt den 20 mars och framåt.

20150328 Skara Trandans © Foto:RVBILD

Ett eldorado av fåglar, dansande tranor så långt ögat kan nå. Det är så mycket tranor att det blir svårt att fotografera dem. Det är inte svårt att få tranorna på bild. Men att få en bild som inte är rörig är desto svårare.

Man ser inte skogen för alla träd

Mängder av tranor.

Ropande trana
Skrikande trana © Foto: Roger Vikström

Ljudet av tranorna är öronbedövande, så långt ögat når finns det bara tranor och åter tranor, det är snudd på surrealistiskt. Det är verkligen ett eldorado av fåglar. Men utan människans hjälp hade inte tranorna blivit så pass många, Tydligen fanns det på 1970 talet två fabriker som tillverkade vodka vid Hornborgarsjöns södra delar. Och till det så krävdes det potatis som även tranor gillar. Numera så utfodras tranorna med korn som sprids med specialbyggda maskiner. 150 ton läggs ut varje år, det kommer även andra fåglar till nytta. Kostnaden finansieras av besökarna som betalar genom parkeringsavgiften vid Trandansen.

Inte bara tranor vid Hornborgarsjön

Varje år besöks trandansen av ca 150 000 besökare sov vill se detta eldorado av dansande fåglar.

Sjöfågel, sångsvanar
Sångsvanar Foto: ROGER VIKSTRÖM

Sångsvan

Men det är inte bara tranor som passar på att rasta vid den fina våtmarken vid hornborgarsjön. En och annan sångsvan finns i myllret av alla tranor. Även andra fågelarter som knölsvan, grågäss, kanadagäss mm passar på att rasta där.

Tranorna vid Hornborgasjön är ett kärt vårtecken och en självklar besöksplats för många under den här tiden på året. För att begränsa spridningen av Coronaviruset kommer dock årets transäsong att bli annorlunda. Regeringen har efter förslag från Folkhälsomyndigheten beslutat att begränsa möjligheten till sammankomster där fler än 50 personer deltar samtidigt. Läs mer här

Last Updated on 2021-12-12 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, jag bryr mig om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.