Kategorier
Natur Photos

Ut i naturen

För tre veckor sedan fick jag ett nytt knä.

Jag har ett svagt minne av hur de slet och drog samt hamrade sågen hörde jag inte. Att byta knä är en mycket våldsam procedur om man tittar på film hur det gör. Inte konstigt att det smärtade ordentligt när bedövningen släppte. Men redan ett par timmar senare fick jag prova att gå med hjälp av en gåstol. Att kunna gå ut i naturen får tyvärr vänta en stund till.

Ut i naturen. Knä
Bild på nyopererat bandagerat knä

Anpassning

För tre veckor sedan hämtades jag med rullstol på sjukhuset. Mina special kryckor hade jag inte fått än. Bara en ställning att gå med, då jag inte kan eller får belasta mina händer för mycket max 10 – 12 kg. När man till sist är hemma upptäcker man hur illa rustad man är, att bara sätta sig på toaletten är en utmaning. Sådana normala vardagliga saker, som trappor, förflytta sig i det egna hemmet blir en utmaning. Helt plötsligt förstår jag, att man inte kan ta allt för givet.

Tiden har sin gång

Nu tre veckor senare, med smärtlindring kryckor börjar det kännas ok. Minskat medicineringen börjar känna mig ganska okej. Men det kryper i kroppen jag vill ut i naturen se och höra fåglarnas sång 

Jag trivs bäst i öppna landskap, där vindarna får fart. Där lärkorna slår högt i skyn, och sjunger underbart


Ulf Lundell

I skogens tystnad eller i öppna landskap mår jag som bäst, med alla djur som grannar. 

Flygande lappuggla i de sista ljuset innan mörkret faller
Lappuggla i de sista solstrålarna © Foto:Roger Vikström

Just nu saknar jag ett par fungerande knän som inte smärtar när jag går ute i skogen. Att våga ta det där skuttet över diket vid åkerkanten. Att kunna gå obehindrat utan att behöva tänka på smärtan vid varje steg eller att knät inte ska hålla. Eller att kunna sätta sig ner på marken utan problem.

Träning

Nu är det träning som gäller för att komma in i matchen, sjukgymnastik i lagom doser inte ha för bråttom eller vara för lat. Lagom är bäst. Siktet är inställt på att kunna gå ut i naturen igen.

Gillar du ugglor då kan du se fler här

Lär mer om Knäplastik

Av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark. Mångårig erfarenhet med rötterna i sport och bildjournalistik. Värnar om miljö och naturvård.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.