Hur många läser

Med naturen i fokus.Hur många läser.MINA ÅR SOM PRESSFOTOGRAF
Det kriminella nätverket 187. När bilden publicerades i Expressen, diskuterade man om bilden. Läsaren kunde känna obehag när vapnet rakt emot hen. ©Foto: Roger Vikström
Hur många läser. Alice Cooper
Alice Cooper © Photo Roger Vikstrom

En dag för länge sedan. Ett av många uppdrag för TT fotografera Sonisphere Festivalen 2010 vid Stora Skuggan. Det regnade kan jag säga… Artist Alice Cooper. Hur många läser vidare? det har jag alltid varit nyfiken på.

Jag har fortfarande kvar en grön regn poncho jag köpte ifall det skulle bli regn. Och regnade gjorde det… otroligt att i år blir det 10 år sedan. Det roliga är att jag tog en snabb bild på Lina Boström Einarsson (fotograf på Aftonbladet)röda stövlar i vattnet. Den bilden ser jag fortfarande i dagstidningarna.

På den tiden hade jag fullt upp med olika uppdrag till Expressen, TT. Det gick i ett….. arbetsdagar uppåt 12 timmar var inget ovanligt.

Iron Maiden
Iron Maiden © Photo Roger Vikstrom

Det var det ena uppdraget efter det andra, allt ifrån konserter till nyheter. Hårdrock eller konsertbilder var… i bästa fall tre hela låtar i bra ljus…. i sämsta fall dåligt ljus med och bara en låt. Svårt att få coola bilder på artisterna. Jag alltid undrat hur många läser inlägget hit eller kanske hela?

Tillfället kommer som en snigel och försvinner som en blixt

Anders Behring
Anders Breivik © Photo Roger Vikstrom

Bombdåd i Oslo

Som fotograf är man alltid redo, satt hemma i trädgården när jag hörde nyheten. Efter ett par dagar står jag tillsammans med resten av presskåren o väntar att Anders Breivik ska komma på förhör till polishuset….en exponering med blixt…..där satt den. Bilden väcker intresse så bjuder den till läsning.

Med en packad väska samt pass.

THAILAND 20041228 JORDBÄVNINGEN I THAILAND MED MÅNGA DÖDA OCH SKADADE AV DEN FLODVÅG SOM SKÖLJDE IN ÖVER THAILANDS STRÄNDER EN STOR KATASTROF. Lager med 400 kistor i Phuket hamn FOTO: ROGER VIKSTRÖM **Copyright Pressens Bild Ab KOD4419***

Med en bil som ständigt är packad, vintertid med vinterkläder och på sommaren med sommarkläder, ganska logiskt eller hur. Men om det är annan dag jul? Telefonen ringer helt plötsligt är du på väg, det enda du vet är att det är två döda i Thailand Tsunami. Väskan är packad med termobyxor och underställ det är vinter i Sverige. Som pressfotograf får man alltid vara redo oavsett klädval… gilla läget.

Det här inlägget kanske en o annan läser, i bästa fall. Tendensen på Instagram är att gilla på Facebook är flödet massivt vem hinner egentligen läsa, och vad läser man? Bästa rubriker på löpet, Så mycket tjänar din granne, Så blir vädret i sommar….. det lockar läsare. Man ser en bild på Instagram = gilla lika så på Fb men det tråkiga är att många förmodligen inte läser vad man skrivit…. man tittar på bild och gillar. Men vad står det i texten? vad slinker förbi filtret? Hur många läser? Inte så många misstänker jag.

Kebnekaise

Det är vinter och jag har vinterkläder med mig. Ett plan har försvunnit. Många gånger när man är på sådana uppdrag så för det mesta får man helt enkelt vänta på informationr från räddningstjänsten … som man sen kan förmedla vidare

Tarfala 20120317 Kebnekaise med syd och Nordtoppen taget mot väst med storglaciären med på bild © Foto: Roger Vikström

Höga berg och djupa dalar vackert väder ena sekunden storm i nästa. Jag och reporter Jessica Josefsson åker med skoter mot Kebnekaise fjällstation väl där blir vi med resten av presskåren avvisade. De vill helt enkelt inte ha oss där. Vi åker med skotrarna tillbaks, men efter en stund beslutar vi oss för att inte följa med. Vi hoppar av ser resten av våra kollegor fortsätta till Nikkaluokta.

Kebnekajse fjällstation 20120316 Bilden: Kebnekajse fjällstation med räddningspersonal Foto: Roger Vikström

Kebnekaise fjällstation

Vi är mitt ute i ingenstans… snö och åter snö vi följer skoterspåret tillbas till fjällstationen. På ett ögonblick förändras situationen, sikten blir kraftigt försämrad. Det blir svårt att se…Hur långt var det egentligen till Kebnekaise fjällstation? Det blir som det värsta romanen… dramatik. Sen kommer det ett par snöskotrar som vi lyckas lifta med, pust, vi kan andas ut. Det gick bra denna gången med…

Kebnekaise olycksplats 20120318 Bilden: Foto: ROGER VIKSTRÖM Scanpix Kod 7115

Ett par dagar senare…. efter en lång väntan lyckas jag tillsammans med en Norsk filmfotograf följa med en Polishelikopter till olycksplatsen…. som enda Svensk fick jag bevittna och dokumentera olycksplatsen för det störtade herkulesplanet.

Det man kort kan summera ett yrkesliv som bildjournalist är att tålamod är A o O det har varit många intressanta år….. i nyheternas tjänst. Numera är det mest djur, natur, miljö som jag brinner för och skriva ett o annat blogginlägg. För det tycker jag är roligt. Hur många läser? Det är en annan femma.

Andra inlägg:

Nyheter

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

2 kommentarer

  1. Ja, du det kan man fundera över. Bilden skapar suget men i FB-världen m.m. får man känslan av att texten försvinner i bildbruset. Tröttna själv på allt gillaklickande, får inga kickar av det. Hellre en relevant kommentar än 100 gillningar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.