Kategorier
Blogg

Social Distansering

Ingen har kunnat undgå att det här året har varit speciellt. Människor är och har varit rädda, äldre har och är speciellt drabbade av Covid-19. Samtidigt har vi fått lära oss ett nytt ord, social distansering. Således om man googlar på ordet får man massor av träffar, ungefär 3 640 000 på mindre än 0,5 sec.

På folkhälsomyndighetens sida står det:

För att motverka spridningen av covid-19 i Sverige krävs att man alltid stannar hemma när man har symtom, att man är noggrann med handhygien och att alla håller avstånd till varandra. Enligt Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd bör större sociala sammanhang undvikas och personer över 70 år bör vara särskilt försiktiga

Det står även: 

Således är samtliga verksamheter i Sverige är skyldiga att, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning. Det kan vara att informera allmänheten, undvika att flera personer samlas, markera avstånd i exempelvis köer och erbjuda möjlighet till handtvätt med tvål och vatten.

Vi kan det här eller hur! Eller?

Social distansering
Många människor på Kolmårdens djurpark, de har inget med artikeln att göra © Foto: Roger Vikström

Vi tar det från början.

Vädret är perfekt mellan molnen skiner solen, temperaturen är alldeles lagom och ligger på straxt över 20 grader. Biljetter är inköpta, förväntar oss en härlig dag på Kolmården. Vi är 3 generationer som går, det är jag min fru, vår ena dotter samt två av våra barnbarn. Dagen börjar bra det är inte alls så mycket folk på plats,skönt med tanke på pandemin, men ju längre dagen flyter på desto mer besökare. Vi vill alla se djuren i parken.

På vissa platser är det verkligen stökigt, det finns inga tydliga regler. Människorna man möter går huller om buller, de är ovilliga att flytta på sig. I glasskön är det märken i marken som uppmanar till att hålla avstånd. Det är ca två meter mellan varje märke som inte många bryr sig om.Alla tycks glömt bort Covid-19

Vad är social distansering

Efter en stund i kön så verkar det som om kön trycks ihop, de som står bakom mig i kön flåsar en i nacken i hopp om att ska gå snabbare. Va fan måste man vara en surgubbe eller polis? Måste man alltid behöva tala om för sina medmänniskor att det inte är ok att flåsa mig i nacken och att hålla avstånd ! Social distansering eller med ett annat ord smittsäkert avstånd.

Människosläpp på kolmården

Vi har varit inspärrade större delen av året och levt med social distansering på grund av Covid-19. Hemester på Kolmården då blir vi plötsligt som förbytta, likt kossorna på kosläppet. Klackarna i taket! Social distansering existerar inte längre, alla regler glöms bort. ”Männikosläppet”

Björnberget

märke håll avstånd
Håll avstånd Kolmårdens djurpark Foto: Roger Vikström

När vi kommer till Björnberget är det ingen trängsel, det ligger en björn o sover på berget. Samtidigt säger en guide i högtalaren att här kommer det tre björnar gående. På grund av detta, var det som att slå på en strömbrytare, samtliga åskådare rusar samtidigt fram för att se björnarna alla vill se dem.

Vi står ganska långt ut på kanten givetvis på en prick, problemet är att samtliga prickar nu är upptagna men människor strömmar fortfarande till. Guiden ropar i högtalaren. Håll avstånd! 

Smittsäkert avstånd

En man med sitt barn ställer sig brevid oss alldeles för nära. Jag säger till honom att hålla avstånd med tanke på covid-19 och att han inte kan stå där. Jag påpekar att man endast kan stå på utmärkta prickar, han säger att han inte förstår. Det hela slutar med att mannen är mäkta irriterad, han talar om för sina kompisar hur illa jag behandlar honom. Han frågar om jag är rasist. Min dotter utbrister ”Där kom rasistkortet”. Personal från djurparken försöker tala rätta med mannen och förklara att man ska hålla ett smittsäkert avstånd, men han har minsann betalt inträde…. till sist så flyttar mannen på sig. Samtidigt hör jag när han säger sin kompis jävla rasister……

Björnarna har ingen stor plätt att vandra på så länge parken är öppen kommer björnarna vara där…. Varför denna frustration?

Till sist, förutom alla människor på grönbete så var det på det stora hela en trevligt. Trots all var det en underbar dag med mina barnbarn. Det kan inte det bli bättre.

Relaterade inlägg

Av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark. Mångårig erfarenhet med rötterna i sport och bildjournalistik. Värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.