Skatt på engångsartiklar

Skatt på engångsartiklar
Oranjestad Foto: ROGER VIKSTRÖM

Engångsartiklar 

Det vill säga, att artiklar som används till mat och dryck och som äts i farten, hamnar högst upp i statistiken för nedskräpning. Både i städer och parker samt vid stränder. Samtidigt står fimpar och snus för ca 80% av allt skräp i städerna. Visst är det skrämmande! Till sist, både cigaretter och snus innehåller plast. Summa summarum, nu vill staten införa en skatt på engångsartiklar, skatten ska betalas med 5 kronor per mugg och med 7 kronor per livsmedelsbehållare.

Enligt beräkningar kan haven år 2050 bestå av mer plast än fisk räknat på vikt

Ellen MacArthur
Foundation
Vackert och oskuldsfullt . Snart mer plast än fisk i vattnet är det så vi vill ha det i framtiden?. © Foto: Roger Vikström

Under det första halvåret efter införandet av nedskräpnings boten utfärdades 261 böter. Året därpå (2012) var det 289 personer som fick en sådan bot. År 2019 blev det bara 100 personer som bötfälldes för nedskräpning. Skrattretande, en helt klart verkningslös lag.

Ytterligare en skatt

Kommer en skatt på engångsartiklar att minska nedskräpningen i städerna och i naturen? Knappast troligt. Mentaliteten bland befolkningen är ganska delad. För det första är de som tycker ” jag betalar skatt eller pant på produkten så jag slänger det där jag står”, så någon annan får plocka upp. För det andra är de som sköter sig och som är medvetna om problemet kommer troligtvis att reta sig på skatten.

Ett bättre alternativ

Att panta vore den bästa lösningen på nedskräpnings problematiken för engångsartiklar. Idag finns det redan en del lösningar, men dessvärre är det inte många som känner till det? Information om återvinning är definitivt en väg att gå. Se bara på reklamkampanjen om att panta flaskor, Panta Mera den kan inte någon undgått. De rötägg som struntar i panten, dvs slänger burk eller plastflaskan där det står, så finns det alltid någon annan som vill tjäna pengar på pantreturen. Det finns till och med de som blivit miljonärer på det.

Återvinn mer

Hur många snusare vet att man kan panta sin snusdosa. Nu kan du panta din dosa i våra egna snusbutiker! Panta Dosan är ett pilotprojekt där Swedish Match samarbetar med Stiftelsen Håll Sverige Rent. För varje dosa som ”pantas” ger Swedish Match en donation om en krona till Stiftelsen Håll Sverige Rent.

Appar

PantaPÅ. En ny app, ger dig även pant när du återvinner plastpåsar och diskmedelsflaskor. Läs mer här

Till sist har du bråte, återvinning eller svårsålda prylar som samlar damm och tar upp värdefull plats i hem och förråd? Med Tiptapp får du snabb hjälp med en hämtning av det du vill få undan. Snabbt och smidigt mm. Länk här

Det kommer att bli en stor utmaning för alla, framförallt för förpackningsindustrin samt för återvinningsföretag. Avslutningsvis så måste det gå att tjäna pengar på återvinning, eller med andra kreativa lösningar med pant eller mer hållbara alternativ.

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

2 kommentarer

  1. Pant är bra, fungerar på det mesta. Läggs dock en börda på konsumenten som skall bära/köra förpackningarna tillbaka till butiken. Sedan Fältbiologerna drog igång sin kampanj mot resursslöseriet på 70-talet och tog Valfrid Paulsson i örat har det ändå skett en del. Problemet är inte glas eller metall utan självklart plasterna. Piska och morot brukar fungera bäst. Så det är bara att följa andra länders exempel och förbjuda plaster med viss användning så kommer nya bättre alternativ. Jämför övergången till LED och klorfria produkter.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.