Skräp föder skräp

Skräp föder skräp.

Jag vet inte hur det är med dig? Men för mig så retar jag upp mig på alla dessa människor,som inte kan hålla reda på sitt eget skräp. Där jag bor är det alltid skräp på gångvägarna och utanför tomterna. Ibland så undrar jag om mina grannar saknar en soptunna och bara slänger sitt skräp utanför häcken. Det dom inte verkar veta är att skräp föder skräp!

I min privata sfär vill jag hålla rent men utanför den så bryr jag mig inte.

Skräpplockar dagen

Nu har du och jag samt alla andra en chans att göra skillnad. Redan om två veckor anordnar Håll Sverige Rent, en ideell organisation, när…

…hela Sverige plockar skräp den 19 september

Vi arbetar brett mot skräpet – genom att samla kunskap, ta fram konkreta verktyg för kommuner, skolor och företag och genom att ge människor möjlighet att engagera sig mot skräpet. Vi vet att det tillsammans går att göra skillnad Håll Sverige rent

Det tar nästan 100 år innan mikroplasten försvinner, om den ens gör det. Ingen vet.

Skräp föder skräp
Sopberget växer

Skräp föder skräp

Bästa stället i mitt område att finna skräp är utanför tomtgränsen. Och på ytan där alla bilar parkerar. Alla vill att bilen skall vara fin, ofta är det en symbol på status att ha en ren o fin ny bil. Gärna en stor och dyr sådan. Och gärna en egen registreringsskylt. Borde det inte vara lika statusfyllt att ytan runt parkeringen är lika ren och fin? Tyvärr så premieras inte den ytan, där kan man finna all sorters skräp. Allt från tomburkar, matförpackningar från hamburger ställen och cigarettfimpar.

Lekplatser för barn är ett säkert ställe att finna allsköns skräp speciellt vid bänkarna där föräldrarna sitter o röker. Fimparna ligger sedan nertrampade i sanden där de små barnen leker, borde vi inte föregå med gott exempel. Vet du att 80% av allt skräp i städer kommer från snus och cigaretter. Hur lång tid tar det då för en fimp att förmultna? Problemet är att den inte gör det, eftersom filtret är gjort av plast bryts det inte ner utan slutar som microplaster i våra hav.

Undersökningar visar

Flera undersökningar visar att skräp föder skräp. Är det skräpigt på en plats, så är det plötsligt mer ok att slänga sopor där. Områden där skräpet får ligga kvar blir snart ett område med låg trivselfaktor. Plötsligt är det mer ok att gå vidare med förfallet. Området känns mer otryggt och trivselfaktorn sjunker.

Allt jag trodde mig veta om plast

Som jag brukar säga tror gör man i kyrkan, men fakta är alltid fakta oavsett vad man tor eller inte tror. En av mina felaktiga saker som jag trodde mig veta om plastpåsar var att de som var gjorda av sockerrör eller majstärkelse var mindre farliga för naturen. Det visade sig att det är helt fel. Verkligheten är en helt annan. Det visar sig att den inte är mindre farlig i naturen, tänk vad fel man kan ha! Sen finns det även bioplast som sägs vara biologiskt nedbrytbar, men det visar sig att den bara är det i speciella komposter, vilket inte finns i naturen.

Ingen plast bryts ned i naturen, oavsett vad det är gjord av.

Länkar.

Håll Sverige rent


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Naturfotograf Roger Vikström

error: Content is protected !!
%d bloggare gillar detta: