Att mata fåglarna.

att mata fåglarna, nötväcka
Nötväcka © Foto: Roger Vikström

Det är tacksamt att mata vinterns fåglar. Fåglarna flyger i skytteltrafik mellan foder automaten och en skyddad plats. En del av fåglarna vågar sitta kvar en liten stund innan de flyger iväg. Bor man som jag i ett område med småhus, och en liten tomt så är det ganska frestande att hänga upp en liten foderautomat utanför köksfönstret.

Gör inte det det kan faktiskt vara olagligt att mata fåglarna, med bedömningen att risken för skadedjur är påtaglig vid fågelmatning med bröd och andra matrester. Det kan dra till sig råttor och andra skadedjur.

Enligt miljöbalken är skadedjur ur en hygienisk synpunkt en risk för människors hälsa

Att mata fåglarna. Domherre i vinterlandskap
Domherre hane © photo: Roger Vikstrom

Oönskade gäster

Om man tar beslutet att mata fåglarna så kan man göra det i närheten av där man bor. Tillräckligt långt ifrån bostadshuset så att möss o andra oönskade gäster inte tar sig in i huset.

Vilka gäster besöker matningen

Domherren har jag inte sett till ännu, annars är det en hel del fåglar som kommer på besök. Det är inte bara talgoxen som kommer utan även blåmesen,nötväcka samt även större hackspett. Även andra fåglar kommer på besök, det är nötskrikan som tillhör släktet kråkfåglar en mycket färggrann vacker fågel. Mindre vanlig är trädkryparen som jag trodde redan flyttat söderut då dess huvudsakliga måltider består av insekter.

Höstens alla fåglar
Trädkrypare © Foto Roger Vikström

Övriga gäster

De kommer och går men många av dessa återkommer regelbundet såsom ekorrar, ja jag vet det handlar om att mata fåglarna, men ekorren är väldigt välkommen vid mitt fågelbord.

Med naturen i fokus
Ekorre. © Foto Roger Vikström

På menyn

Det som det är mest åtgång på är skalade jordnötter, Solrosfrön samt talgbollar i nämt ordning. På menyn står även viltfågelblandning som alla mina gäster ratar än så länge. Nötter o osaltat smör gillar Större hackspettarna som kommer samt givetvis nötskrikorna.

Andra som gillar att se på när jag matar småfåglarna

Det är inte bara fåglar som besöker matningen, en dag när jag fyllde på solrosfrön hade jag ett helt gäng med förskolebarn som publik, det var verkligen nyfikna och ställde en hel drös med frågor. Jag vet att det är två förskolor som regelbundet kommer besök. Åtminstone den ena förskolan har fågelböcker med sig så att barnen får lära sig vilka småfåglar som kommer på besök.

Sist men inte minst. det är inte olaglig att mata småfåglar i skogen.

Relaterade inlägg:

Olagligt att mata småfåglarna, läs mer på natursidan

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.