Under många år har jag använt Lightroom som bilddatabas till mina bilder. Men i det dagliga arbetet, har jag använt Photo Mechanic för att hitta rätt bild, plötsligt har jag möjligheten att välja. Antingen Photo mechanic Plus eller Lightroom som bilddatabas till mitt arkiv. Den valmöjligheten fanns inte tidigare. När jag redigerar bilderna använder jag mig av Photoshop.
Utvärdering med ca 33 ooo bilder
Vad som finns under huven kanske intresserar säkert många, men förutom att hitta rätt bild så spelar det inte mig någon roll alls. Däremot vill jag arbeta med ett program som har snabbhet, översikt, itpc data, mao lägga in text, sökord och sist men inte minst copyright det är mycket viktigt.
Likaså att i det dagliga arbetet kunna ha ett bra arbetsflöde med att finna rätt bild, samt redigera den och sen kunna skicka bilden snabbt till rätt redaktion är a & o. Vad som skiljer Photo mechanic Plus mot Lightroom är framför allt snabbheten att finna rätt bild. Du kan även skicka bilderna med Pm+.
Grundmall
Med en grundmall får du snabbt in metadatan i bilden, redan när du laddar in bilderna i datorn. Du kan givetvis använda olika grundmallar beroende på vilken kund du arbetar för. Vidare när bilden väl är inläst, att snabbt kunna redigera bilden i valt program. Vidare, om du öppnar bilderna via PM = Photo Mechanic snabbt med ett snabbkommando, grundtexten lästes in tillsammans med dem.
Slutligen är det bara att sända bilderna via FTP eller e-post, snabbt o enkelt.
Lightroom
Jag har använt Lightroom i många år, för att det inte funnits något bra alternativ. Tillsammans med PM och photoshop, har jag i över 10 års tid snabbt textat och redigerat bilderna. Vid olika Sport evenemang samt nyhetshändelser. Tillsammans med Lightroom har jag endast arkiverat bilderna.
Således som ni säkert redan märkt, är min väntan över.
Photo mechanic Plus eller Lightroom
Det är viktig att skapa sig en egen uppfattning vilket program du vill använda Photo mechanic Plus eller Lightroom. PM Plus kan så mycket mer, många kanske inte har ett behov av allt. Men ändå passar det till alla, dessutom så behöver man inte använda sig av alla funktionerna om man inte vill det.
Camera Bits.
Slutligen vilken bilddatabas är bäst? Resultatet blir Photo mechanic Plus för mig, men för många andra blir det Lightroom, då de även använder Lr för redigering av bilderna. Ytterligare information om Camera Bits hittar du på deras hemsida, där kan du ladda ner Photo mechanic Plus, för gratis utvärdering i 30 dagar.
Till sist med Lightroom klarar du även att redigera bilderna, det kan du inte med Photo mechanic Plus där behövs ytterligare program som tex Photoshop för redigering.
Support
Supporten för PM plus är väldigt bra det finns även ett forum med användare som man kan vända sig till om man har frågor.
Bilddatabas
I jämförelse med en bibliotekarie som är van med att söka i databaser, så är jag en novis. Men jag vet betydelsen av att vara strukturerad för att finna mina bilder, därför är det lättare om du använder dig av en bilddatabas. På samma sätt som bibliotekarien använder sig av databasen för att finna böcker, använder fotografen bildarkivet / bilddatabasen, för att finna sina bilder. Oavsett om det är en bok eller en bild, så behövs det ett system för att finna rätt bild.
Viktigt med metadata
Metadata – så skyddar fotografer sina bilder
IPTC Photo Metadata sätter industristandarden för administrativ, beskrivande och copyrightinformation om bilder. Läs mer på IPTC Nu mer finns det möjlighet att kolla info om bilder, direkt i webbläsare som Crome och Firefox.