En bild olika tolkningar

Med Naturen i fokusVit älg med stor krona med basthud
Vit Älg "Sprit Moose" © Photo: Roger Vikstrom
Roger001..Oredigerad direkt från kameran. Vit Älg ”Sprit Moose” © Photo: Roger Vikstrom
en bild på vit älg
Roger002.Oredigerad direkt från kameran. Vit Älg ”Spirit Moose” © Photo: Roger Vikstrom

Vad gör en bild till vad den är?  En bild olika tolkningar, två meriterade fotografer som tolkar. Ofta får man man höra wow vilken bild, Vilken  kamera har du använt. Kameran o dess  tillbehör ser ingen bild, det är fotografen som gör det. Inte minst hur man beskär och redigerar bilden.

Vad är det som gör en bild.

För det första hur kommer bilden att se ut, det finns många parametrar att hålla sig till. Redan i kameran så kan du bestämma utseendet genom att välja tid, bländare samt att du har möjlighet att välja utsnitt genom att antingen att gå närmre eller längre från motivet … det är ganska basic. Genom att ställa in hur exponeringen skall ske har du ytterligare valmöjligheter. Vidare, ska det vara stor eller liten bländare vidvinkel eller teleobjetiv.

Ska kameran eller du välja. När du gjort ditt val är bilden klar då.

Om du låter kameran välja så använder du programautomatik, vill du välja själv så kör du helt manuellt. Likaså när du framkallar bilden i ett bildbehandlingsprogram har du massor med val. Antingen låter du både kamera och bildbehandlingsprogram tolka bilden.Men de vet inte vad du såg just då i sökaren.En bild olika tolkningar men det är du som ska bestämma, inte ett program.

En bild olika tolkningar.

Till sist ett litet experiment. Jag har valt en bild samt två av Sveriges främsta pressfotografer att redigera den. De vet inte vad jag kände o tolkade när jag tog bilden på den vita älgen. Därför får de nu chansen att tolka bilden.

Jag visste inte att den bild jag tog på den vita älgen skulle bli en av de sista bilderna jag tog på den.

Roger Vikström

Först ut  är Jonas Lindkvist meriterad fotograf på DN.

Jonas Kommentar:

Här kommer lite om hur jag tänkte runt älgbilderna. Som ung drömde jag om att bli en duktig naturfotograf och i tonåren ägnade jag många dagar åt att jaga motiv ute i skogen. Någon duktig naturfotograf blev jag inte men jag uppskattar verkligen när jag får njuta av bra naturbilder. I mitt yrke som fotograf på DN har jag träffat Roger många gånger och jag vet sedan länge att han är en duktig bildmänninska.

överraskad

Ändå blev jag överraskad när jag för några år sedan fick ta del av Rogers naturbilder. Bilder på däggdjur och fåglar som verkligen fick mig att stanna upp och även längta ut i naturen. De två älgbilderna som jag photoshoppat är ganska olika i ljus och komposition. Roger001 har ett hårdare ljus och där ville jag behålla ljuset och framhäva den asymmetri som det tappade hornet ger. Jag brukar försöka att inte dra för mycket i kurvorna och det kan vara en fördel att dela upp bilden i högdagrar och lågdagrar för att bilden inte ska sprinta eller sota igen.  Jag har även beskurit bilden något för att framhäva ”porträttet” på älgen. 

Roger001 .Redigerad av Jonas Lindkvist, DN.Vit Älg ”Spirit Moose” © Photo: Roger Vikstrom

Bild 2 (Roger002) har ett mycket mjukare och nästan drömlikt ljus som verkligen ger en speciell känsla. I denna bilden låter jag högdagrarna fräs ut mera för att förstärka det drömlika. Likaså kopierar jag lågdagrarna lite mörkare. Viktigt i denna bilden är den fantastiska kontakt som älgens öga ger och i mina ögon är även denna bild en fantastisk naturbild.  Se mer bilder av Jonas på  Instagram

Roger002.Redigerad av Jonas Lindkvist, DN.Vit Älg ”Spirit Moose” © Photo: Roger Vikstrom

Sen Robban Andersson meriterad fotograf på Nerikes Allehanda av en händelse är bägge dessa fotografer Värmlänningar och pressfotografer.

Roger002.Redigerad av Robban Andersson NA. Vit Älg ”Spirit Moose” © Photo: Roger Vikstrom

Robbans Kommentar:

Magnifikt porträtt av kungen i skogen. Varsamt hanterad i redigeringen för att behålla autenticiteten i ögonblicket och ligga så nära råfilen som möjligt. Marginella korrigeringar i färg och kontrast – ytterst lite förstärkning av blått och cyan enbart i högdagrarna. Jag beskar bilden för att komma närmare och skärpte upp bilden något.Se mer bilder av Robban på Instagram

En bild olika tolkningar. Det finns inget rätt eller fel, det är upp till betraktaren att avgöra vilken bild man gillar bäst. Vad tycker du? Hur bedömer du bilderna? Lämna gärna en kommentar.

Min egen tolkning

Roger001. Vit älgtjur med ett horn Vit Älg ”Spirit Moose” © Photo: Roger Vikstrom

Första bilden/Jonas

Min Bild på älgen jämfört med Jonas,  i mitt tycke så har Jonas lyckats bättre än mig. hans tolkning ,bedömning av bilden är bättre. Min älg försvinner lite och är ganska platt.

Roger002.Min tolkning av Bilden.  Vit Älg ”Spirit Moose” © Photo: Roger Vikstrom

Andra bilden/Jonas

Min Bild på älgen jämfört med Jonas. Min bild är mer drömlik  men svårt att avgöra tycker jag då det blivit två helt olika bilder. Själv valde jag att göra bilden i sv/v o mörk en fotograf som jag frågade vad han tyckte om den. Den ser för photoshopad ut ” mer som konst” som sagt smaken är som baken delad. Man bedömmer helt enkelt bilder olika

Första bilden/Robban

Min Bild på älgen jämfört med Robban. se kommentar ovan. Robbans bild är tajtare lite väl tajt på vänster sida men mycket fint redigerat. Men det är mina bedömningar, jag är part i målet.

Jag vill tacka Jonas på DN, Robban Andesson på Nerikes Allehanda för att de tagit sig tid för att redigera dessa bilder. Ett stort tack! som sagt. En bild olika tolkningar!

Fler blogginlägg.

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.