Giftig rök och dålig sikt

Giftig rök och dålig sikt
Röken ligger tjock på länsväg 225 förbi Kagghamra ,det stinker. © Foto Vanja Vikström

Rosa lack och kromad list i ’59 års modell

Jag öser på för fullt i stan som en 50-talsrebell

Snowstorm

Det skulle kunna vara texten till en låt, eller en Netflix dokumentär om miljöförstöring. Giftig rök o dålig sikt och jag åker i min bil… Melodin Sommarnatt, som Göteborgsbandet Snowstorm hade en hit med passar in. Texten o musiken.

Miljöförstöring

Men nu är det vare sig en låt eller en dokumentär, det är miljöförstöring av den värsta sorten. Företaget Think Pink sitter på de anklagandes bänk. Trots människors oro, när det såg sopberget växa så hände inget. Varningsropen är och var många men ingen reagerade, ej heller kommunen. Är man förvånad? Nej inte det minsta! Nu har det brunnit i flera månader och beräknas fortsätta brinna i minst 8 veckor till vid Kagghamra. Giftig rök och dålig sikt lär inte försvinna på ett bra tag.

Giftig rök och dålig sikt
Länsväg 225 vid Kagghamra mot Nynäshamn © Foto Vanja Vikström

Dålig sikt på länsväg 225

Sikten på länsväg 225 är inte den bästa, dimman ligger som ett tjockt lager längs marken. Kylan tvingar den giftiga röken ner mot marken, det är knapps att solen orkar att bryta igenom den tjocka ohälsosamma dimman. Stanken lyckas vi inte hålla utanför bilen och det sticker i halsen, det känns inte speciellt hälsosamt att åka här.

Giftig rök

Rekommendationer för allmänheten, undvik att vistas utomhus om du är gravid samt ammar. Även människor med andningssvårigheter, problem med hjärtat, ungdomar under 18 samt äldre över sjuttio bör undvika att vara ute. Allt enligt Botkyrka Kommun.

Giftig rök och dålig sikt
Det är knappt solen orkar sig igenom den tjocka giftiga röken. © Foto Roger Vikström

I nuläget bedöms det inte finnas något akut behov av evakuering av boende från området.

Det närmaste området runt avfallshögen är avspärrat.

Botkyrka Kommun

De boende vid Kagghamraområdet

Jag lider med de boende i området, som måste bo och vistas i närområdet samt andas in luften o känna doften från brandområdet i Kagghamra. Likaså för djuren som förmodligen bodde i området med som säkerligen flytt fältet. De vill inte heller andas in den giftiga röken.

Rekordpåföljder för grovt miljöbrott

Utredningen har pågått i ett halvår och är sannolikt en av de mer omfattande miljöbrottsutredningarna i Sverige. De påföljder som meddelats är de högsta någonsin för miljöbrott, de dömdes till fyra, tre respektive ett års fängelse. Den maximala påföljden för grovt miljöbrott är sex års fängelse. 

Polisen

Rekord påföljder högsta straffet 4 år för att förgiftat marken med 1893 ton black mass. Black mass; är en fraktion som uppstår när alkaliska batterier krossas. Black mass är farligt avfall eftersom det innehåller höga halter av zink och nickel. Detta var från ett miljömål i Örebro 2019 . Läs mer på Polisen Även ska dessa personer varit konsulter till Think Pink läs mer på Expressen.

Slutsats, det verkar löna sig att förorena moder jord.

Andra inlägg:

Last Updated on 2021-09-16 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

2 kommentarer

  1. Att det skall vara så f-b svårt att plocka in detta blufföretag, men de har säkert redan kånkat och några pengar till att ta hand om skiten finns säkert inte.

    1. Ja de har begärts i konkurs hon han ta ut 12 miljoner. Men det finns inga tillgångar kvar … beräknad kostnad att ta reda på sopberget i Botkyrka beräknas till 500 miljoner då kanske en böteslapp på 1 miljon och kanske 4 år i fängelse o sen straffrabatt så blir hennes vinst betydande.. om dom inte hittar dom

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.