Ett helt liv som bildjournalist.

genre bild

För Roger Turesson tar allt sin början i skogen, med blommor, solnedgångar och till sist bygger han ett gömsle uppe i ett träd för att kunna fotografera hägrar. Fast egentligen så börjar det långt innan dess, med teckning och målning. Och fortfarande aktiv som bildjournalist på Dagens Nyheter. Ett helt liv som bildjournalist

Roger Turesson


Roger Turesson 65 år är fotograf på Dagens Nyheter och har som bildjournalist dokumenterat många händelser i världen. Krig i Mellanöstern, Tjetjenien och det forna Jugoslavien, flyktingkrisen i Syrien samt migranter i Mexico listan kan göras oändligt lång och han har inga planer på att lägga kamerorna på hyllan än på ett par år.

Ett helt liv som bildjournalist, Roger Turesson

Med världen som arbetsfält och med ett liv som bildjournalist.

Gustavo Duques rests under one of the wagons, which is among the safest places to hide from kidnappers or the railway company’s security staff. Tierra Blanca Mexico 2011 © Photo: Roger Turesson

Hur det hela började

Fotointresset kom från att jag tyckte om att teckna och att måla, det intresset kom väldigt tidigt. Sen när jag fick min första kamera runt tolvårsåldern så kände jag att det här är min grej. Det var väldigt enkla grejer, jag vill minnas att det var en Kodak instamatic kamera. Senare fick jag låna pappas bälgkamera och sparade även ihop till spegelreflexkamera av märket Praktica. Tyvärr ett dåligt exemplar som gick sönder hela tiden. Fotointresset fanns där väldigt tidigt och min känsla var att jag vill bli fotograf redan vid 13–14 årsåldern.

Böcker var ett stort intresse på den tiden, äventyrsskildringar samt tittade även på dokumentärfilmer om naturfotografer. Det var där kopplingen mellan fotografering och om att komma ut och resa runt i världen väcktes. Det i kombination med att jag växte upp i ett litet samhälle Trädet i Västergötland.

Trädet är en tätort i Kölaby socken i Ulricehamns kommun på gränsen till Falköpings kommun.

NATUREN VAR TILLGÄNGLIG

På den tiden så var det i princip bara naturen som var tillgänglig som motiv. Det började med att jag bara planlöst gick ut med kameran i skogen, fotograferade solnedgångar, blommor allt som kom i min väg egentligen.  Senare när jag var typ femton så kontaktade jag en bildbyrå och frågade dom om man kunde sälja naturbilder, de sa att det var väldigt svårt. Men även att de hade brist på vissa arter som det hade lite bilder på som tex hägrar. Jag kom på att vi hade en hägerkoloni utanför Trädet, jag lånade böcker på biblioteket i Ulricehamn. 

Gömslet i Trädet

Påläst och med informationen från böckerna kom jag på att hägrarna återvänder till samma plats varje år för att häcka. Under vintern passar jag på att bygga mig ett gömsle högt upp i en gran, med fin utsikt över tre bon med bra vinklar för foto. Sen när våren kom och med den hägrarna, kunde jag till sist klättra upp i granen och in i det nytillverkade gömslet. Det visar sig att ingen av hägrarna använde något av de tre bon som jag hade uppsikt över. 

Jag vet inte om det är sant men det var en man i närheten som anlagt en fiskdamm något år tidigare och ryktet gick att han sköt av hägrarna, för att de åt upp hans fiskar i dammen. Därefter blev det inte så mycket mer naturfotografering utan i stället en början med ett aktivt liv som bildjournalist.

Till att börja med började jag att fotografera lokala fotbollsmatcher. Fotbollslaget Trädet låg i div 6 och jag lyckades till sist att sälja en o annan bild till Ulricehamns Tidning.

Volontär

Via en kusin fick jag komma till Nya Lidköpings Tidningen på ett lov, det ledde till att jag faktiskt hoppade av skolan och började där som volontär vid 17 års ålder. Efter cirka sex månader fick jag anställning det var ett vikariat på Borås tidning och resan som bildjournalist tog sin början.

Fakta:

Utmärkelser:

Årets Bild 1983, 1987, 1991 och 2019 också Årets Nyhetsbild 1999, 2003, 2012, 2019, samt Årets Bildreportage 1998, 1999

Även Årets Fotograf 1991 och 2019

World Press Photo/ contemporary issues 2017

Stora Journalistpriset / Årets berättare 2013

Böcker:

Hong Kong Monsun

Dokument Stockholm

Passage

Gretas resa

Webbsida: Roger Turesson

Relaterade inlägg:

Last Updated on 2022-08-27 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, jag bryr mig om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.